НОВИНИ

Разпитаха свидетели по случая с малтретираните деца във Велинград

Учителката е уволнена дисциплинарно, а директорката на детската градина - наказана

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Ангел Узунов
20:45, 30.05.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Изключителна жестокост е проявила детска учителка във Велинград. Тя е малтретирала няколко деца - като е трудно да бъдат описани и възприети действията ѝ. Всичко е разкрито, след като беше публикувано видео в социалните мрежи. Сега учителката е в ареста за 24 часа и предстои да ѝ бъдат повдигнати обвинения. Уволнена е дисциплинарно. А директорката на детската градина - наказана.

От прокуратурата съобщиха, че по случая днес са разпитали свидетели като предстои да бъде установена причината за тази агресия, както и това дали тя е системна.

Видеозаписи, на които се вижда как жена блъска, скубе и бие деца в детска градина във Велинград взривиха социалните мрежи.

"Просто виждах и самото дете си ми казваше Леля Нели, тя се казва Нели Кафеджиева, не искам на градинка, леля Нели бие. То не може да ми обясни детето подробностите. Аз му казвах, не тати, леля Нели не те бие, до момента, в който видях клипа и се уверих. Доколкото разбрах ги затваря вътре в тоалетната на градинката, за да бъдат наказвани там", каза Петър Томанов - баща на детето.

Майка на друго дете също свидетелства,че нейното дете е било бито.

"Недей така да говориш - госпожата е добра, хубава, а тя казва: Мамо, бие ме, тормози ме. И като видях клипа, повярвах, че Фани е ударена", разказа Анелия Стойчева.

Учителката е задържана за 24 часа.

"Ние трябва установим дали това е инцидент или става въпрос за систематично поведение и кой е бил запознат с неговото наличие. т. е. дали информация за тази госпожа е достигнала до директорката или до други институции, дали са подавани сигнали до тях", обясни Радослав Бакърджиев - изпълняващ длъжността районен прокурор на Пазарджик.

По случая се сезира и общинската “Комисия за детето”, която изслуша родителите. Взето беше решение учителката да бъде уволнена, а директорката дисциплинарно наказана.

"Трябва да се пристъпи към законосъобразни действия спрямо производство за дисциплинарно наказание и отстраняване на учителката", каза Мариана Зинкова от община Велинград.

- БНТ: Кога ще бъде уволнена?

"След като взема всички необходими обяснения от колегите", отговори Мая Якимова - директор на ИДГ “Фантазия”.

- БНТ: Успяхте ли да разговаряте с нея?

- Мая Якимова: Тя публикува, че това не е вярно.

Прокуратурата вече е разпитала повече от 10 свидетели по случая. Предстои да бъде установено кой и кога е направил записите. Ако вината на учителката бъде доказана, я грози затвор до 3 години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 30.05.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 30.05.2024 г., 20:50 ч.
Пътнически неволи: Ватман своеволно свали пътници от трамвай
Пътнически неволи: Ватман своеволно свали пътници от трамвай