НОВИНИ

Речта на Фон дер Лайен и 5 теми, които разделят Европа

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:42, 17.09.2020
Чете се за: 04:20 мин.
По света
речта фон дер лайен теми разделят европа

Урсула фон дер Лайен говори почти час и половина пред европейските депутати в Брюксел. Речта ѝ влезе в историята като най-дългата от всички досегашни речи на председателите на Европейската комисия.

История, която всъщност не е чак толкова дълга, началото ѝ е поставено през 2010 от Барозу. Фон дер Лайен продължи традицията на своя предшественик Юнкер да говори на три езика - английски, немски и френски.

В Брюксел приемат речта на председателя на ЕК като едно от ключовите събитията в политическата година, а в дните преди произнасянето съдържанието ѝ е най-дълбоко пазената тайна в Берлемон (седалището на Еврокомисията). Никой не знаеше какво точно ще говори фон дер Лайен пред евродепутатите. Дори еврокомисарите, въпреки че всеки един от тях дава
идеи от ресора си.

Някои определиха първата реч на фон дер Лайен като свръхамбициозна, други като недостатъчно конкретна и повърхностна, трети бяха скептични, че нещата, които фон дер Лайен планира няма да бъдат реализирани и ще бъдат блокирани от една или друга държава-членка. Защото важните решения в Брюксел се вземат не от Еврокомисията, а от държавите-членки.

Анализите след речта, коментарите на евродепутатите от различните държави показват още нещо: темите, извън COVID-19, които вълнуват Източна и Западна Европа, са различни.

КЛИМАТ И ЗЕЛЕНА СДЕЛКА

Западна Европа е загрижена за климата и се вълнува от климатичните промени. След пандемията от коронавирус климатът отново заема централното място в политиката на Брюксел. Едно германско издание писа възторжено след речта на фон дер Лайен "Завръщането на климатичната председателка". Амбициите на Брюксел не спират до това вредните емисии да бъдат намалени до 2030 г. с 55%, спрямо 1990-та година и 100% до 2050 г. Фон дер Лайен мечтае за цялостно обновяване на средата, живота, икономиката, дори сградния фонд в Европа.

"Това обаче не е просто екологичен или икономически проект: то трябва да бъде нов културен проект за Европа. Всяко движение носи със себе си определена визия и усещане. Трябва също така да придадем на системната ни промяна нейна собствена естетика, при която стилът и устойчивостта вървят ръка за ръка. Ето защо ще създадем нов европейски Bauhaus - пространство за съвместно създаване, в което архитекти, хора на изкуството, студенти, инженери и проектанти работят заедно в тази посока", каза фон дер Лайен.

Източна Европа е скептична по отношение на климатичната неутралност. Там погледите са насочени най-вече към Фонда за справедлив преход, предвиден за регионите, в които промените ще струват скъпо. Опасенията обаче са, че парите ще бъдат крайно недостатъчни и няма да има за всички. Силно зависимата от въглищна индустрия Полша, която единствена от всички държави-членки не се подписа под плановете за климатична неутралност до 2050, критикува амбициите на фон дер Лайен веднага след речта. А идеите за нов европейски Bаuhaus със сигурност ще останат неразбрани в икономически изостаналите региони на Източна Европа и от милионите хора в бившия соцблок, които живеят в наследени от комунизма панелни комплекси.

ВЪРХОВЕНСТВО НА ЗАКОНА

Държавите от Западна Европа начело с Нидерландия искат гаранции, че париите от европейския бюджет няма да попаднат в корумпирани правителства и няма да се злоупотребява с тях. Темата за върховенството на закона беше спомената в речта, но чак след 40-ата минути, което предизвика негативни реакции сред някои евродепутати. Брюксел отложи и представянето на първите доклади от новия механизъм за върховенство на закона, като даде предимство на Пакта за миграцията.

Фон дер Лайен увери, че Европейската комисия много държи на спазването на върховенството на закона, не не каза нищо конкретно и ново за това как ще бъдат наказвани виновните, нито пък назова конкретни държави, макар че всички в Европа знаят кои са проблемните случаи. На последната среща на върха в Брюксел, когато евролидерите договаряха бюджета и фонда за възстановяване, Виктор Орбан и останалите премиери от Вишеградската четворка успяха да променят в своя полза обвързването на евросредствата с върховенството на закона. Виктор Орбан дори предупреди, че никой няма право да дава уроци на "гордите унгарци и поляци" какво е представлява правовата държава.

Председателката на групата за наблюдение на демокрацията Софи ин'т Велд беше критична след речта на фон дер Лайен.

Пред БНТ тя каза:

"Прави впечатление, че фон дер Лайен не беше конкретна за върховенството на закона, въпреки че скоро Европейската комисия трябва да представи първия годишен доклад за състоянието на правовата държава. В същото време виждаме, че в много държави нещата не вървят добре или има напрежение, също и в България хората са по улиците и протестират. И тогава си мисля, че госпожа фон дер Лайен трябва да реши на коя страна от барикадата застава, каква е нейната задача - дали Европейската комисия трябва да действа независимо в полза на гражданите или да работи за правителствата. Тя трябва да работи с правителствата, но не за тях. И този смисъл чух твърде малко за това какви действия Еврокомисията ще предприеме по отношение на правителствата на държавите, в които има проблеми".

ЦИФРОВИЗАЦИЯ

Европа е разделена на Източна и Западна и по отношение на цифровизацията. "Трябва да превърнем настоящото десетилетие в цифровото десетилетие на Европа", каза фон дер Лайен в речта си и обеща изграждането на европейски облак и сигурна европейска електронна самоличност.

"Моментът никога не е бил по-подходящ за инвестиране в европейски технологични дружества с нови цифрови центрове, които се множат навсякъде - от София през Лисабон до Катовице. Като Съюз притежаваме хората, идеите и силата, за да успеем", каза тя.

В същото време 40% от хората в селските райони в Европейския съюз, предимно в Източна и Южна Европа все още да нямат достъп до бързи широколентови връзки. Според индекса на Еврокомисията навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) България е на последно място в ЕС по свързаност, цифрови умения, използване на интернет услуги и технологии. Останалите държави от Източна Европа, с изключение на балтийските страни, също не се справят по-добре.

РАСИЗЪМ, ДИСКРИМИНАЦИЯ И ХОРА С РАЗЛИЧНА СЕКСУАЛНА ОРИЕНТАЦИЯ

"Сега е моментът да се изгради един наистина антирасистки Съюз, който не просто осъжда проявите, а и ги санкционира. За да положи основите, Комисията представя план за действие. Като част от него ще предложим списъкът на престъпленията в ЕС да се разшири, за да обхване всички форми на престъпления от омраза и слово на омразата, било то поради раса, религия, пол или сексуална ориентация. Омразата е омраза и никой не трябва да е длъжен да я понася. Ще укрепим законите си в областта на расовото равенство, където има пропуски", казва фон дер Лайен.

Тя обеща да назначи в Комисията първия по рода си координатор за борба с расизма и да представи стратегия за повече права на ЛГБТ и обеща да работи за взаимното признаване на семейните отношения в ЕС.

"Ако сте родител в една страна, Вие сте родител във всяка страна", каза тя.

Темата за правата на хората с различна сексуална организация е особено чувствителна в Източна Европа, където националистически партии водят кампании срещу тях. В Полша омразата придобива застрашителни размери, повече от 80 общини официално се обявиха за "зони свободни" от ЛГБТ общности.

Всички опити на Еврокомисията за повече права на хората с различна сексуална ориентация ще срещнат отпор в държавите в Източна Европа и ще предизвикат дебати подобни на тези с приемането на Истанбулската конвенция.

ЕВРОПА НА ДВЕ СКОРОСТИ

В последните си речи за състоянието на Съюза предишният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер не пропускаше темата за разделението на Европа, най-вече на Източна и Западна. Юнкер беше застъпник на тезата, че Европейският съюз не трябва да се разделя на скорости и няма европейски граждани първа и втора категория. В речта на Урсула фон дер Лайен тази тема отпадна. Вероятно защото самият Брюксел вече не вярва в Европа без скорости.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лечебните извори на Рупите
Лечебните извори на Рупите
От началото на учебната година: 9 учители и 2-ма ученици с коронавирус
От началото на учебната година: 9 учители и 2-ма ученици с коронавирус