НОВИНИ

Регионалният министър установи строеж без разрешения и авансово плащане при инспекция на обект по АМ "Хемус"

bnt avatar logo
от БНТ
14:02, 09.06.2021 (обновена)
5026
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Министърът на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова започна проверки на АМ "Хемус". Днес тя инспектира строителна площадка при бъдещия пътен възел с пътя Велико Търново – Русе. За него все още не е издадено разрешение за строеж от министерството, но авансово са преведени над 90 млн. лв. По думите й именно това е предизвикало и смяната на ръководството на Държавната компания "Автомагистрали".

При проверката в района на село Куцина, където ще се строи шести участък от автомагистрала "Хемус", министър Виолета Комитова констатира нарушения заради започнали строителни работи. По думите й вчера там не е имало почти никаква техника, а днес на място бяха докарани над 50 машини.

"Имаме струпана техника, хората искат да ни кажат, че строят, но то няма разрешение за строеж, тука обаче са копали", коментира Комитова.

На място проверка са извършили и експерти от РДНСК - Велико Търново.

"Към момента сме установили, че е иззет хумосният слой и са извършени насипи. Ако насипите бяха с височина по-малко от 1м. и площ по-малко 30 кв. м., нямаше да е незаконен строеж, в момента по смисъла на закона има незаконен строеж", заяви началникът на РДНСК - Велико Търново Петя Бакалова.

От фирмата доставчик на механизацията и материалите за строежа на лот 6 от автомагистралата заявиха, че това място не е строителна площадка, а паркинг, на който е преместена техниката.

"Това е паркинг, част от който попада в сервитута на магистралата, техниката е доставена на място, съгласно писмото, което имаме от "Автомагистрали", за мобилизация", обясни Велик Танушев, който е представител на фирмата доставчик на техника и материали.

Министър Комитова коментира, че заради необходимостта от изпълнението на подготвителни процедури до издаването на разрешение за строеж и започване на реални строителни дейности по обекта ще се стигне след 4-5 години. За него "Автомагистрали" ЕАД авансово е превела около 90 млн. лв.

БНТ: Г-жо министър, защото се наложи промяната в ръководството на държавната компания "Автомагистрали"?

"Точно това нещо, имаме милиард и половина разплатени авансови плащания за строежи, които ще започнат след 4-5 години, а това е проблем", отговори Комитова.

Регионалният министър заяви още, че ще бъде искано съдействие от НАП, която да направи проверка за наличността на парите, стана ясно също по време на инспекцията. Проверка извършва и прокуратурата.

Репортер: Мирела Дончева

Вижте повече от брифинга на регионалния министър:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рекордите на европейски футболни финали
Рекордите на европейски футболни финали
Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция в интернет и чрез SMS
Всички избиратели могат да проверят адреса на избирателната си секция в интернет и чрез SMS