НОВИНИ

Рекордно досега в света: Задържаха амфетамини за 1 млрд. евро в Италия

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:10, 01.07.2020
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Най-голямото количество амфетамини, задържано някога в света, е открито в пристанището на южния италиански град Салерно в три контейнера с картонени цилиндри, вероятно произведени в Германия, съобщи финансовата полиция в Неапол.

Многослойните обвивки, през които не прониква скенер, са съдържали 84 млн. таблетки каптагон на стойност 1 милиард евро по пазарни цени.

Този синтетичен наркотик е наричан "джихадистки", тъй като се употребява често от терористи в Близкия изток. Освен това той е източник на приходи за джихадистите от "Ислямска държава".

В разследването за днешния удар са открити важни данни.

"Имаме доказателства, че съществуват маршрути за наркотици, включително синтетични, насочени към Европа, които минават през Италия. Намесени са повече от една криминална групировка. Количеството е толкова голямо, че със сигурност участват обединение от криминални групировки за разпространението и продажбата и "Ислямска държава" с производството в Сирия. Имаме документи, потвърждаващи причината, поради която Сирия е станала най-големият производител на синтетични наркотици в света", каза Габриеле Файла от Финансова полиция в Неапол.

Италианските власти предполагат, че ограниченията заради пандемията от коронавируса, са блокирали производството на синтетична дрога в Европа и трафикантите са започнали да се снабдяват от Сирия.

Има хипотеза, че в каналите участват кланове на неаполитанската Камора.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На море в Гърция с персонален код
На море в Гърция с персонален код
Виктория Томова с трета поредна победа в Белград
Виктория Томова с трета поредна победа в Белград