НОВИНИ

Ремко Евенепул триумфира на Ла Крус де Линарес, Сеп Къс е все по-близо до спечелване на Обиколката на Испания

ремко евенепул триумфира крус линарес сеп къс все близо спечелване обиколката испания
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 14.09.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Белгиецът Ремко Евенепул спечели 18-ия етап от Обиколката на Испания и записа 50-ата си победа в професионалното колоездене.

23-годишният шампион във "Вуелтата" за 2022 година атакува още от самото началото на днешния 179-километров етап от Пола де Аянде до Ла Крус де Линарес и със самостоятелна езда стигна до крайния успех с време от 4 часа, 47 минути и 37 секунди. За него това бе трета етапна победа в тазгодишната Обиколка на Испания.

Групата на фаворитите не показа никакви аспирации за това да се бори за предните места в днешния втори пореден тежък планински етап и позволи на Евенепул да натрупа аванс от над 10 минути, а освен това той да бъде последван и от група на преследвачите.

Втори на 4:44 минути завърши италианецът Дамиано Карузо от Бахрейн Викториъс, а на трето място на 5:10 минути остана датчанинът Андреас Крон от Лото Дестини.

Съотборниците в тима на Йъмбо-Висма Сеп Къс, Йонас Вингегор и Примож Роглич, които заемат първите три места в генералното класиране, караха заедно през целия етап и не се атакуваха в нито една ситуация, което бе изцяло по вкуса на Къс. Американецът е само на три състезателни дни от това да спечели първа голяма обиколка в кариерата си, а във финалните метри на днешния етап той дори успя да увеличи с девет секунди преднината си спрямо шампиона от Обиколката на Франция Вингегор. В последните 500 метра датчанинът не се включи в групата, която спринтира към финала, и остана зад нея. Къс и словенецът Роглич финишираха заедно на 9:29 минути зад Евенепул.

В генералното класиране Къс има аванс от 17 секунди пред Вингегор и 1:08 минути пред Роглич. Четвърти на четири минути изоставане е испанецът Хуан Аюсо от Обединените арабски емирства.

При катерачите Евенепул е начело със 129 точки, със 78 повече от втория Вингегор. При спринтьорите води австралиецът Кейдън Гроувс (Алпецин-Декьонинк) с 228 точки, но Евенепул се доближава с неговите 192.

В петък в Обиколката на Испания предстои равнинен етап - 177,5 километра от Ла Банеса до Искар.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бедствие с епични размери - как политическият хаос потопи Либия?
Бедствие с епични размери - как политическият хаос потопи Либия?
Производители на олио одобряват падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна
Производители на олио одобряват падането на забраната за внос на слънчоглед от Украйна