НОВИНИ

Режисьорът Кенет Брана създава цяла нова филмова вселена

режисьорът кенет брана създава цяла нова филмова вселена
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:21, 31.08.2023
Чете се за: 05:00 мин.
По света
Слушай новината

Кенет Брана създава цяла нова филмова вселена, единодушни са „Ню Йорк таймс“ и „Ролинг Стоун“ по повод упоритото желание на британския режисьор да адаптира популярните романи на Агата Кристи. След „Убийство в Ориент експрес“ и „Смърт край Нил“ „Призраци във Венеция“ окончателно затвърждава франчайз статута на филмовата поредица по класически криминални романи на английската писателка. Независимо дали се харесват на почитателите на Кристи, или не, филмите на Брана представляват алтернатива на продукциите със супергерои и са насочени към аудиторията, която няма желание да се учи да играе видеоигри и същевременно харесва по-класически подход към актьорската игра.

През 2017 г. „Убийство в Ориент експрес“ отприщи и негативни отзиви сред феновете на традиционното криминално четиво, но успя да реализира над 350 млн. щатски долара приходи срещу едва 55 млн. бюджет. Филмът беше сред рекордьорите по звездно присъствие на снимачната площадка през годината – сред изпълнителите на ролите на 13-те пътници са Оливия Колман, Уилям Дефо, Пенелопе Крус, Джуди Денч, Джони Деп. Кенет Брана успява както да привлече зрители в кината, така и да "раздразни" почитателите на литературата. Режисьорът не просто предлага алтернативен прочит на най-успешните романи на Агата Кристи, а сякаш изобщо не се интересува от духа на първоизточника.

Независимо от разочарованието на част от кинофеновете, успехът продължава да е налице – през 2022 г., при бюджет от около 90 млн. щатски долара и вълна от негативизъм, „Смърт край Нил“ успя да реализира около 137 млн. приходи. При това продукцията беше обект на критики и призиви за забрана в някои държави заради участие на служилата в израелската армия Гал Гадот. Актьорският състав на „Смърт край Нил“ също е впечатляващ: освен Гадот и Брана във филма играят още Арми Хамър и носителката на „Оскар“ Анет Бенинг.

Третият филм от Кристи вселената на Кенет Брана – „Призраци във Венеция“, който предстои да направи дебюта си в кината през септември, продължава с амбициозната идея за звезден актьорски състав – Мишел Йео, Джейми Дорнан, Тина Фей, подплатен от стремежа да бъдат изненадани и дори скандализирани почитателите и на първоизточника, и на смятаната днес за класическа телевизионна поредица за детектива Поаро с Дейвид Съчет.

Кинолентата на Брана използва един от известните романи на Агата Кристи – „Празникът на Вси светии“, единствено като повод отново да подреди големи холивудски звезди един до друг сред нестандартен декор в позицията на заподозрени. Както отбелязва „Холивуд рипортър“, в крайна сметка Брана, изглежда, е имал амбицията да обогати франчайз продукциите си с хорър лента, вместо да се стреми да се нагажда към вече позната история. Възможно е почти тоталното скъсване с оригиналния сюжет на „Праникът на Вси светии“ да успее да компенсира неголемия успех на „Смърт край Нил“, въпреки че приходите на втория филм от 2022 г. са вдъхващи уважение на фона на ситуацията сед пандемията от КОВИД-19 и почти нулевата реклама.

Засега все още не е ясно колко филма по романи на Агата Кристи планира да заснеме Кенет Брана. „Искам хората да идват на кино и да гледат филмите“, обясни режисьорът ред „Холивуд рипортър“ по повод желанието да се отдалечава все повече от литературния първоизточник. При това дори най-недоволните зрители не биха могли да обвинят британеца в неуважение към романите – в същото интервю Брана споделя, че познава много добре творчеството на Агата Кристи благодарение на майка си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди почетоха принцеса Даяна на 26-ата годишнина от смъртта ѝ (СНИМКИ)
Хиляди почетоха принцеса Даяна на 26-ата годишнина от смъртта ѝ (СНИМКИ)
Веселин Балевски пред БНТ: Когато имаш воля и играеш на 100% от възможностите си, можеш да стигнеш до победа
Веселин Балевски пред БНТ: Когато имаш воля и играеш на 100% от възможностите си, можеш да стигнеш до победа