НОВИНИ

Риск от глобална продоволствена криза заради руската агресия в Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:23, 10.05.2022
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Украинският президентът Володимир Зеленски призова международната общност към незабавни действия за вдигане на руската блокада на черноморските пристанища и възобновяване на украинския износ на земеделска продукция.

Киев и Евросъюза предупредиха за риск от глобална криза от недостиг на храни, предизвикана от руската агресия. Войната доведе до значително поскъпване на растителните мазнини, пшеницата и царевицата.

Ценовият шок създава безпрецедентна криза в Африка, предупреди ООН.

Преди войната Украйна и Русия осигуряваха почти 29% от световния износ на пшеница и 60 на сто при слънчогледа. Сега милиони тонове зърно остават блокирани в силозите по украинските пристанища на Черно море. Световната банка прогнозира скок от 37 на сто на цените на храните, има риск поскъпването да обрече на бедност и недохранване стотици милиони хора на планетата.

В най-голям риск е Африка, която вече страда от последиците от ковид пандемията, въоръжени конфликти, климатични промени и икономически кризи. Половината от общо 54 африкански страни разчитат на пшеница от Русия и Украйна, Русия доставя и торовете на поне 11 страни.

"Въздействието на войната в Украйна се припокрива с кризата, която вече се разгръща в някои африкански страни", каза Абебе Хайле-Габриел от Организацията за прехрана и земеделие на ООН.

В някога проспериращо Зимбабве на 11 хиляди километра от Украйна годишната инфлация през април достигна 96 процента при 61 на сто през януари. Сред факторите са поскъпването на основните храни, горивата и наемите. Около половината от 15-те милиона жители на Зимбабве преживяват с по-малко от долар и 90 цента на ден.

"Много зимбабвийци като мен вероятно ще изкарат заплата и в рамките на два дни ще обменят парите от зимбабвийски долари в американски, така че да покрият основните си нужди", каза Джон Касим - жител на Хараре.

Заплата на охранител от 18 000 местни долара се равнява на едва 55 щатски по черния курс, посочва Ройтерс.

"Преди се хранехме три пъти на ден, позволявахме си и и месо почти пет пъти седмично. Сега минава и седмица без да хапнем месо или да се храним три пъти дневно", каза Тарисай Гуедже - жител на Хараре.

Много африкански страни зависят от грантове на Световната програма по прехраната. Тя купува пшеницата, която раздава, от Украйна, а Киев очаква намаляване на посевите с една пета. Още преди войната поради недостиг на средства Програмата на ООН оряза дажбите за 17 африкански страни, а сега донорите са насочили вниманието си към конфликта в Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ВиК дружества искат драстичен скок на цената на водата с над 30%
ВиК дружества искат драстичен скок на цената на водата с над 30%
Адриан Андреев започна с победа на Чалънджъра в Кокимбо
Адриан Андреев започна с победа на Чалънджъра в Кокимбо