НОВИНИ

Румен Радев удостои български военнослужещи с висше офицерско звание (СНИМКИ)

румен радев удостои военнослужещи висше офицерско звание снимки
bnt avatar logo
от БНТ
15:58, 15.07.2024
Чете се за: 02:45 мин.
Общество
Слушай новината

На церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев удостои четирима военнослужещи с висше офицерско звание.

Със свой указ държавният глава назначи бригаден генерал Здравко Пехливанов на длъжността директор на Щаба на отбраната и го удостои с висше офицерско звание „генерал-майор“. С друг указ президентът Радев назначи полковник Иво Иванов за директор на дирекция „Стратегическо планиране“ и го удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“. Румен Радев назначи капитан I ранг Ваньо Мусински за заместник-командир на Военноморските сили и го удостои с висше офицерско звание „флотилен адмирал“, както и полковник Любомир Монов за директор на дирекция „Отбранителна политика и планиране“, когото удостои с висше офицерско звание „бригаден генерал“.

Новите звания и длъжности са израз на вашата всеотдайна служба, демонстрираните командни и професионални качества, както и на приноса ви за развитието на Въоръжените сили, заяви президентът Радев в приветствието си по време на церемонията. Държавният глава отбеляза, че новите назначения на четиримата български военнослужещи се случват в период на влошаване на глобалната среда за сигурност и растящи рискове за страната ни, вследствие на пълномащабната война в близост до българските граници.

По думите на президента войната на Русия срещу Украйна е извела на преден план нови предизвикателства пред системата за сигурност по отношение на логистиката, подготовката и с оглед на новите технологии на бойното поле, осигуряващи значителен асиметричен ефект. „Всичко това поставя нови и още по-високи изисквания към отбранителните способности на Въоръжените сили, към оперативната съвместимост със съюзниците, процесите на модернизация, преразглеждането на системата от стратегически документи и най-вече подготовката на личния състав“, каза още президентът.

От името на четиримата военнослужещи генерал-майор Пехливанов изрази благодарност за оказаната чест и посочи, че ще продължат всеотдайната си работа за справяне с актуалните предизвикателства пред сигурността, както и за издигането на престижа на българските Въоръжени сили сред съюзниците от НАТО и българското общество.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте по БНТ 3 европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки в Банска Бистрица
Гледайте по БНТ 3 европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки в Банска Бистрица
Денков към президента: Трябва ни време, за да търсим широка политическа подкрепа
Денков към президента: Трябва ни време, за да търсим широка политическа подкрепа