НОВИНИ

Румен Радев: Високотехнологичните предприятия допринасят за модернизацията на страната

bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 24.11.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
румен радев високотехнологичните предприятия допринасят модернизацията страната
Слушай новината

Високотехнологичните и експортно ориентирани предприятия с висока добавена стойност имат значим принос за модернизацията на страната. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по откриване на нов завод за автомобилни компоненти във Враца на компанията "Теклас - България", която е сред водещите инвеститори у нас.

Компанията е специализирана в производството на ĸayчyĸoви и пластмасови изделия зa най-големите aвтoмoбилocтpoители в света, като в своята дейност разчита на съвременни технологии, роботизирани системи и екологичен подход.

Заводи на „Теклас“ са изградени в Турция, България, Сърбия, Китай, Мексико и САЩ.

Инвестицията в шестия завод на компанията у нас е в размер на 20 млн. лв., а разкритите работни места са 300, с тенденция да се увеличават през следващите години.

Държавният глава определи като крачка напред за българската икономика направената мащабна инвестиция. Компанията е вложила над 190 млн. лв. в предприятията си у нас, а годишният й оборот надхвърля 500 млн. лв.

Президентът отбеляза, че изграденият от компанията в Кърджали научно-изследователски център привлича най-добрите инженери в страната и разгръща мащабна развойна и иновационна дейност.

„България не само произвежда високотехнологични продукти, а и задава стандартите в производството на подобна продукция“, заяви президентът Румен Радев.

Сред участниците в събитието бяха служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев, генералният директор на холдинг „Теклас“ Неби Анъл, посланика на Република Турция у нас Айлин Секизкьок и кметовете на Враца и Кърджали Калин Каменов и Хасан Азис.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лена Бориславова: "50 дни след изборите резултатът от работата на НС е изборът на главния Мултак за председател"
Лена Бориславова: "50 дни след изборите резултатът от работата на НС е изборът на главния Мултак за председател"
Отборът на Левски до 18 г. отпадна от турнира за Купата на БФС след дузпи
Отборът на Левски до 18 г. отпадна от турнира за Купата на БФС след дузпи