Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Румен Стоилов: Европейското за мъже и жени го слагам на пиедестала

от БНТ
17:42, 01.12.2022
Чете се за: 06:02 мин.
Спорт
Румен Стоилов
Снимка: Българска федерация по джудо
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по джудо Румен Стоилов направи ретроспекция за изминалата 2022 г.

Румен Стоилов определи годината като успешна в спортен план и отличи работата на министъра на младежта и спорта Весела Лечева.

"Годината е успешна в чисто спортен план, в спортния вариант не мога да имам претенции към момчетата и към момичетата. Но знаете, че в големия спорт няма държава в света, която да прави спорт без финансиране. Аз съм го казвал нееднократно, че тези момичета и момчета, както и техните треньори са герои в мирно време. Адмирирам работата на министър Весела Лечева. Надявам се да има чуваемост и в служебното правителство и от колегите в Народното събрание, защото няма нация, която да се развива без спорт. Защото спортът е здраве, дисциплина и трудолюбие. Няма начин да възпитаваме млади хора на трудолюбие, ако те са на улицата, в дискотеката и не се занимават с абсолютно нищо“, сподели той.

Той обяви, че целта на федерацията е да има отбор на олимпийските игри в Париж 2024.

„За тази година Европейското първенство мъже и жени го слагам на пиадестала, защото българското джудо никога не е имало толкова успешно класиране. После идва европейското първенство за мъже до 23 години. Може би повече от 12 години не сме имали такива медали – злато и бронз . Вече имаме отбор, което е идеята от началото на тези четири години и половина, откакто съм начело на федерацията. Искахме да имаме отбор, а не двама състезатели“, допълни той.

Федерацията е била обект на четири проверки от бившия министър на спорта Радостин Василев, които са преминали без забележки.

"Проверките са проверки. Никой няма право да се оплаква от проверки, но когато има тенденция, защото това не е тайна, независимо от причините, не е сега моментът да се говори за тях. Аз съм супер щастлив от проверките, защото показваме още веднъж не само на проверяващите органи, но и на Министерството и на НАП, как трябва да се работи в една федерация. В това отношение съм много доволен, защото когато няма проверки не може да кажеш нищо, а сега е ясно всичко. Да не говорим, че сумата, която имахме право по закон да получим, няма да я кажа, не беше дадена с 50 процента по-малко. Въпреки всичко имаме прекрасни успехи. И най-важното, и от европейската и от световната федерация писаха специални писма до Министерството на спорта и до мен, като президент на федерацията, за прекрасното провеждане на шампионата в София. Иначе за момчетата и за момичетата няма както да говорим, те се справят блестящо“, добави той.

2023 г. е предолимпийска година, а все още няма яснота относно финансирането на спорта.

"Предолимпийската година тепърва почва. Вече има разговори, аз отново подчертавам, че министър Лечева не само към федерацията по джудо, а и към всички федерации, е с отворени врати в нейния кабинет. И най-вече тя разбира от спорт. И когато човек има отношение, то е много по-важно от самите финанси, защото виждаш, че човек те разбира. Ние също разбираме къде живеем, разбираме, че няма парламент, че има служебно правителство... но когато имаш разбиране и виждаш, че никой не разбира, има за какво да работиш. До момента сме дали 250 хиляди лева собствени средства. Разбирайте, че ако не бяха тези средства, нито щеше да има европейско първенство за мъже до 23 години и да имаме два медала, нито участие на "Мастърс" в Израел, който ни предстои... Нищо нямаше да имаме, ако не са собствените ни средства. Междувременно, ние отделихме средства, за да наградим тези момчета и момичета, които взеха медали и се класираха на призови места и естествено мислим за догодина. А ако не е работата на екипа на федерацията, сме за никъде“, твърди той.

Преди церемонията по награждаването имаше заседание на управителния съвет, на което бяха обсъдени и приоритетите за догодина.

„Дискутирахме, че трябва да съберем допълнително средства, защото никой не знае дали ще имаме бюджет от 1 януари и какъв ще бъде той, а състезанията предстоят. Предстои ни олимпийска квалификация и тези състезатели трябва да се подготвят“, разясни той.

Именно турнир „Освобождение“ ще бъде олимпийска квалификация за мъже и жени у нас. Схватките ще са в „Асикс Арена“ на 12-13 февруари.

На стилна церемония днес бе обявена и десетката на най-добрите ни джудисти.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
ЕС предлага таван на руския петрол от 60 долара за барел
ЕС предлага таван на руския петрол от 60 долара за барел
Очаква се утре Нидерландия да вземе решение за България в Шенген
Очаква се утре Нидерландия да вземе решение за България в Шенген