НОВИНИ

Русия засилва военното присъствие по западната граница

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:40, 09.08.2023
Чете се за: 03:52 мин.
По света
русия засилва военното присъствие западната граница
Снимка: БТА
Слушай новината

Полша обяви, че изпраща 2000 войници към източната си граница. Латвия също обяви засилване на мерките за сигурност, а миналата седмица и Литва съобщи, че се очакват провокации. Причините за извънредните мерки са две - разполагането в Беларус на наемническите бойци от руската частна военна компания "Вагнер" и ръст на незаконните пресичания на границите от Беларус към държавите от Европейския съюз. Русия също обяви, че засилва военното присъствие по западната си и северозападната граница в отговор на мерките, предприети от Варшава и след присъединяването на Финландия към алианса и бъдещето членство на Швеция.

Граничната охрана на Полша поиска 1000 военнослужещи за засилване на сигурността по беларуската граница, вместо това се изпращат два пъти повече. През юли е регистриран рекордно висок брой незаконни пресичания от Беларус към Полша - 4 000, а общият им брой тази година е 19 000.

"Нелегалните мигранти са събрани в близост до граничните пунктове и когато беларуските власти решат, ги транспортират и ги пускат да пресекат. Не трябва да забравяме, че режимът от другата страна не би позволил на никого за пресече границата, ако няма полза от това", заяви генерал майор Томаш Прага от Гранична охрана на Полша.

Литва обмисля да затвори 2 от 6-те си гранични контролно-пропускателни пункта с Беларус и също планира да увеличи броя на граничните войници. Властите във Вилнюс съобщават, че броят на бойците от "Вагнер", които се предислоцираха в Беларус след метежа, организиран в Русия на 24 юни, е 4500 души.

"Рискът от провокации е висок, като се има предвид, че бойците на Вагнер са разположени в Беларус", заяви Рустам Любаев - командир на Гранична охрана на Литва.

Латвийският президент Едгар Ринкевич посети лично границата с Беларус и Русия.

“Най-малко вероятният сценарий е класически военни действия. По-скоро трябва да се справяме с хибридни операции", заяви Едгар Ринкевич - президент на Латвия.

По данни на латвийските гранични служби броят на опитите за нелегални пресичания тази година е по-голям отколкото за цялата 2022 г. Има и опити за нарушаване на целостта на граничната ограда и прехвърляне на мигранти на латвийска територия.

Беларус започна военни учения в близост до границата тази седмица и президентът Александър Лукашенко няколко пъти заяви, че възпира бойците от "Вагнер", които искат да нападнат Полша. За Русия струпването на войски по границата от страна на Полша е част от план за превземане на Западна Украйна.

"Има риск от милитаризацията на Полша, която се превърна в основен инструмент за анти-руската политика на Съединените щати. Варшава вече обяви плана си да построи най-мощната армия на континента", заяви Сергей Шойгу - министър на отбраната на Русия.

От руското военно министерство обясниха решението си да засилят още повече военното присъствие по границите с НАТО с аргумента, че военното присъствие на Алианса в източноевропейските държави се е увеличило 2 пъти и половина от февруари миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешен старт за Диа Евтимова в основната схема на тенис турнир в Лайпциг
Успешен старт за Диа Евтимова в основната схема на тенис турнир в Лайпциг
След смъртта на фен на АЕК: 94 хървати се изправиха пред съда в Атина
След смъртта на фен на АЕК: 94 хървати се изправиха пред съда в Атина