НОВИНИ

Руските диаманти попаднат под ударите на санкциите на ЕС

руските диаманти попаднат ударите санкциите
bnt avatar logo
от БНТ
12:29, 16.11.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Европа
Слушай новината

Диамантите може да са вечни, но не и ако се внасят от Русия в Европейския съюз, пише Би Би Си. Руската федерация е най-големият производител на необработени диаманти в света. Със стотиците си мини в Сибир, страната е трета в света по диамантени доставки.

Европейската комисия предложи да увеличи санкциите срещу Москва заради войната в Украйна, като включи забрана за внос на диаманти. Мярката е част от 12-и пакет санкции срещу Кремъл и се очаква да влезе в сила през януари. Финалното решение ще бъде взето на среща на върха на 27-те страни членки през следващите седмици. От 2022 година под ударите на европейските санкции попаднаха руските въглища, газ, злато, водка и дори хайвер.

Руските диаманти се използват масово за направата на годежни пръстени, обеци, огърлици и всякакви бижута и украшения в световен мащаб. До този момент обаче Европейския съюз избягваше забраната, най-вече защото Белгия се опитваше да предпази "поминъка" на Антверпен - диамантената столица на света. Пристанищният град средище за търговия на скъпоценния камък от 15-и век.

Повече от 80% от необработените диаманти в света се търгуват в града и преди войната един на всеки четири диаманта е от Русия.

В Антверпен на калдъръмени улици в центъра са подредени един до друг бижутерийни магазини и витрини със скъпоценния камък. Има видеонаблюдение навсякъде.

"Русия осигуряваше доста голям дял от бизнеса в Антверпен, пренасочването на цели бизнеси към друг доставчик, ще причини главоболия", разказва Тиери Тугендхафт, дилър на диаманти от повече от 30 години.

Очаква се вноса на неруски диаманти да повиши цените, защото предлагането ще се ограничи. Което неминуемо ще удари и по джоба на крайния потребител.

"Съществува пряка връзка между купуването на руски диаманти и финансирането на войната в Украйна", казва Филип Рейниерс, директор на IPIS - изследователски институт със седалище в Антверпен.

"Руските диаманти трябва да се разглеждат като конфликтни диаманти", добави Рейниерс.

Известни още като кървави диаманти, конфликтните диаманти са скъпоценни камъни, продавани за финансиране на войни.

Продължаващата война означава, че Русия се нуждае от пари в брой.

По публикацията работи: Мирослава Кирилова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Стоянов завърши с победа участието си на фестивала до 12 г. в академията на Рафаел Надал в Майорка
Даниел Стоянов завърши с победа участието си на фестивала до 12 г. в академията на Рафаел Надал в Майорка
Внук намушка с нож баба си заради 20 лева
Внук намушка с нож баба си заради 20 лева