НОВИНИ

Събраха 2500 подписа в подкрепа на директора на болницата в Ямбол

bnt avatar logo
от БНТ
16:03, 22.06.2021
Чете се за: 03:05 мин.
Регионални
Слушай новината

Над 2500 подписа бяха събрани в подкрепа на директора на областната болница в Ямбол. В подкрепа на д-р Димитър Рунков застана целият персонал на лечебното заведение, както и жители от петте общини на Ямболска област.

В петък д-р Рунков обяви, че подава оставка като директор на ямболската болница, след като не е одобрен на проведения преди това конкурс за длъжност с мотив, че проектът за новата болница не е достатъчно добре обоснован.

Според работещите в болницата това е единственият директор, който е мотивирал млади лекари и сестри да започнат работа в лечебното заведение.

Смятат още, че резултатите от конкурса са политическо решение. Изпратено е отворено писмо до Министерството на здравеопазването, до Министерски съвет, до Омбудсмана на Републиката с настояване д-р Рунков да остане директор на болницата, проектът за новия болничен комплекс да продължи под негово ръководство.

"Имахме проблеми, които се трупаха с години при предните директори и просто не вървяха преговорите. Определението беше, че няма средства, няма пари. Проблемите бяха големи, свързани с работното време на санитарите - беше намалено на 7-часов работен ден. Това освен намаляване на заплатата влияе на по-трудното събиране на трудов стаж. Една санитарка трябва да работи 13 месеца за година за осигурителен стаж. Още с идването на д-р Рунков просто за половин час това се реши. Сестрите работиха на по две-три места и си отиваха с по 500 - 600 лева, а сестрите са гръбнакът на тази болница и въобще на здравеопазването. Дойде д-р Рунков и това нещо започна да се решава. Няколко пъти скочиха заплатите на сестрите", каза председателят на КНСБ в МБАЛ "Свети Пантелеймон" в Ямбол д-р Златимир Янев.

"За всички нас в петък пресконференцията на д-р Рунков дойде като шок. Не сме подозирали, че може да има такъв резултат. Тази една година ние видяхме един човек, който даде сърце и душа за тази болница. Свърши страшно много работа. По преценка на хора, които работят от 40 години в тази болница, това е най-добрият директор, който тя някога е имала. За една година се свърши работа, която на други места не се върши за десетилетия. Тук също не е вършена за десетилетия", каза д-р Вергина Матева от МБАЛ "Свети Панталеймон".

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предсрочни избори: Лидерските битки в 29 МИР - Хасково
Предсрочни избори: Лидерските битки в 29 МИР - Хасково
Испания помилва каталунските сепаратистки лидери
Испания помилва каталунските сепаратистки лидери