НОВИНИ

Съдът отложи делото за оспорения резултат на изборите в столицата за 26 април

Делото за кметските избори в София: Незначителна разлика и нови намеци за проблем с машините

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
11:20, 29.03.2024 (обновена)
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
съдът отложи делото оспорения резултат изборите столицата април
Слушай новината

Административният съд в София отложи делото за оспорения резултат на изборите в столицата за 26 април от 11:00 часа. Процесът е по жалба на Ваня Григорова, която остана втора на местния вот за кмет на града.

Според назначената съдебно-техническа експертиза обаче не Ваня Григорова, а Васил Терзиев е ощетен. За него са отчетени с 832 гласа по-малко на хартиените протоколи, в сравнение с това, което е на флашпаметите на машините. А при Ваня Григорова на флашпаметите има 283 гласа повече, които не са нанесени на хартиените протоколи. И изчисленията на експертите са, че тази разлика не може да промени изборните резултати и да се стигне до касиране на вота. Такова е и становището на Общинската избирателна комисия.

Експертизата е на флашпаметите от машините от всички 1639 секции в София, в които имаше устройства. До момента обаче Централната избирателна комисия не е предоставила флашки от още 17 секции. Затова не беше и прието заключението на двама експерти, които от няколко месеца сравняват резултатите от втория тур на местния вот в София, записани на флашпаметите на машините и на разпечатаните от тях хартиени бюлетини. Според промените в Изборния кодекс обаче именно тези хартиени разписки преди, вече хартиени бюлетини, се използват за отчитане на гласовете, а не самите данни от машините. Такова е и становището на Общинската избирателна комисия, които взимат под внимание единствено хартиените разписки от машините.

Част от флашките, които са в пакет бяла и черна, също липсвали. Обяснението на ОИК обаче е, че всички флашки са предадени на ЦИК и липсващите такива са тяхна отговорност.

Не стана ясно обаче защо въобще е назначена такава експертиза, при положение, че в изборните резултати не се взимат предвид данните от флашките, а само тези, които са нанесени на ръка при преброяването на бюлетините и от хартия, и от машина.

"Моето лично мнение, е че се опитват да компрометират машинния вот. Ние в нашето решение сме взели предвид само това, което е намерено в урната", посочи секретарят на Общинската Избирателна комисия Борислав Тасев.

На обратното мнение обаче са от щаба на Ваня Григорова, според които от експертизата излизат смущаващи факти, свързани с машинното гласуване.

"В над 396 флашки се оказа, че има манипулирани файлове, включително и нулевия файл, вместо дата 5 ноември 2023 година, 07:00 часа сутринта, в нулевите файлове от тези 396 флашки е датата 55815-а година. Има флашки, в които всички файлове са с еднаква дата, но не тази на изборите. Тези флашки, които са с подобна модификация, за нас не носят надеждна информация. Чух, че колегите намекнаха, че нашата цел, на жалбоподателите, е да компрометираме машинния вот. Нищо подобно. Ние не искаме това, а да покажем слабите места, които вероятно са свързани с човешкия фактор, а не с машините, за да не остане съмнение в машините. Поставя се под въпрос достоверността на машините при наличието на такъв брой компрометирани флашки", заяви адвокат Милка Христова от БСП.

Според нея все пак и данните от флашките се използват, а не само хартиените бюлетини.

От БСП още не са решили дали да не искат отваряне на чувалите и ръчно броене на бюлетините.

Отделно страните искат още време да се запознаят с експертизата, която е дълга 120 страници и им е била връчена вчера следобед.

"Днес не се прие да се разглежда експертизата, тепърва ще се разгледа. Но разликата на Васил Терзиев се увеличава - с над 600 гласа. Неотчетените за него гласове са повече", каза от своя страна и адвокат Васил Пандов от ПП-ДБ.

От щаба на Терзиев коментираха и въпросната дата, която е излизала от тези 396 флашки - според тях това е част от криптографския подпис, който съдържа времеви параметър.

Изборните експерти вече дадоха своята оценка какво би повишило ефективността при отчитането на вота - за намаляване на несъответствията значително би помогнало възстановяването на пълната функционалност на машинните устройства и отпечатването на финален протокол, който да отразява резултатите от гласуването с тях. От настоящия анализ става ясно, че разминаването в окончателния брой гласове не може да се определени като значително. Видно от описаното дотук също така в голяма степен става въпрос за проблеми, свързани с неспазването на процедурите по преброяване и отчитане на резултатите и технически грешки на секционните избирателни комисии. Те обаче не показват нарочни манипулации в полза на една или друга политическа формация.

От БСП още не са решили дали да не искат отваряне на чувалите и ръчно броене на бюлетините.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП-ДБ иска създаване на временна комисия, която да разследва "Турски поток"
ПП-ДБ иска създаване на временна комисия, която да разследва "Турски поток"
Франция иска ускоряване на производството на оръжия
Франция иска ускоряване на производството на оръжия