НОВИНИ

Само България изпълни условието да номинира мъж и жена за еврокомисар

енп подкрепи урсула фон дер лайен втори мандат
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
20:33, 30.08.2024
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Слушай новината

България е единствената страна, изпълнила искането на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, да се номинират по един мъж и една жена за новия състав на ЕК, предаде ДПА.

Въпреки че Фон дер Лайен поиска отделните страни членки да издигнат по две кандидатури – на мъж и на жена – за членство в органа на изпълнителната власт на ЕС, повече от половината правителства са кандидатирали само по едно лице от мъжки пол, а крайният срок изтича днес.

Ако ситуацията не се промени, мъжете в новия кабинет на ЕК могат да съставляват две трети от неговия състав.

След като през юни Фон дер Лайен бе преизбрана за председателка на ЕК, тя поиска страните членки на ЕС да номинират равен брой мъже и жени, за да има балансираност на половете. Единственото изключение от това искане беше за правителствата, номинирали отново действащ комисар, какъвто е случаят с Франция, Унгария и Латвия. Само България публично предложи мъж и жена. София обяви, че ще номинира бившия външен министър Екатерина Захариева и бившия министър на околната среда Юлиян Попов.

Понастоящем 12 от 27-те еврокомисари са жени. Изпълнителен орган на ЕС предлага нови закони и следи за спазването на договорите на ЕС, като в него работят около 32 000 души. Въпреки че Фон дер Лайен вероятно е подразнена, европейските страни не са законово задължени да се съобразят с искането ѝ за пола на кандидатите, отбелязва ДПА. В договорите на ЕС не се споменава изрично равенството между половете.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България допусна първа загуба на еврошампионата по волейбол до 20 г.
България допусна първа загуба на еврошампионата по волейбол до 20 г.