НОВИНИ

Санкциите за българи по Закона "Магнитски" влизат в Европарламента

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
09:08, 10.09.2021
Чете се за: 02:17 мин.
По света
санкциите българи закона магнитски влизат европарламента
Слушай новината

Наложените от САЩ санкции по глобалния закон "Магнитски" на три български лица и техните мрежи влизат в дневния ред на Европейския парламент.

На пленарната сесия следващата седмица в Страсбург ще се проведе пленарен дебат въз основа на въпрос с искане за устен отговор до Европейската комисия изготвен от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE).

В него евродепутатите отбелязват, че наложените санкции повдигат сериозни въпроси относно подходите на ЕС в областта на демокрацията, принципите на правовата държава и основните права.

Пеевски е разпитан за санкциите по закона "Магнитски"

Членовете на ЕП искат да разберат как Европейската комисия възприема действията на САЩ, които се считат за съюзник на ЕС, предприети срещу корупцията в държава членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на Комисията по този въпрос.

По-конкретно евродепутатите питат дали ЕК ще бъде по-активна при сигнализирането и предприемането на действия по отношение на корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ЕК ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в ЕС.

Добавиха още 21 имена, които попадат в обхвата на санкциите по "Магнитски"

На 2 юни 2021 г. администрацията на САЩ обяви, че Министерството на финансите на САЩ е санкционирало три лица и техните мрежи в България на основание участие в корупция. Тези санкции бяха наложени по силата на Глобалния закон за отчетност в областта на правата на човека "Магнитски".

Как името на Сергей Магнитски стана символ на борбата срещу корупцията

На същата дата други трима бивши държавни служители бяха визирани от мерки на Държавния департамент на САЩ, лишавайки ги от правото да влизат в Съединените щати.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От събота стартира "Говори сега" - новият съботно-неделен блок на БНТ
От събота стартира "Говори сега" - новият съботно-неделен блок на БНТ
Мъгла и задимяване на АМ "Тракия" между Ихтиман и Траянови врата
Мъгла и задимяване на АМ "Тракия" между Ихтиман и Траянови врата