НОВИНИ

САЩ обвиняват Русия в опит за намеса в президентските избори есента

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
11:51, 05.09.2024
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка: Архив
Слушай новината

Съединените щати обвиняват Русия в опит за намеса в президентските избори тази есен. Санкционирани са редактори на руски държавни медии. В отговор Русия заяви, че ще се насочи към американски медии.

САЩ наложиха санкции срещу главния редактор на руската държавна медия RT (Russia Today) и деветима други служители заради опити за намеса в предстоящите президентски избори. Обвинението е, че главният редактор Маргарита Симоновна Симонян и нейни подчинени тайно са вербували инфлуенсъри в социалните мрежи, които да повлияят на американското обществено мнение и да разпространяват прокремълски съобщения.

Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ: "Като част от тези усилия RT и нейните служители, включително обвиняемите, са въвели схема за близо 10 милиона долара, чрез която е финансирана базирана в Тенеси компания, за да публикува и разпространява съдържание, считано за благоприятно за руското правителство."

ФБР поиска разрешение от съда да изземе 32 интернет домейна, които според американското правителство са били част от опитите за оказване на "зловредно влияние".

По време на среща на Работната група за изборни заплахи на министерството на правосъдието главният прокурор Мерик Гарланд заяви, че Владимир Путин е бил наясно, както и че Русия не е единствената, която се опитва да се намеси в изборите.

Мерик Гарланд, главен прокурор на САЩ: "Посланието на министерството на правосъдието е ясно. Не толерираме опитите на авторитарни режими да използват нашата демократична система. Ще бъдем безмилостни в противодействието и пресичането на опитите на Русия и Иран, както и на Китай или всеки друг злонамерен играч да се намесва в нашите избори и да подкопават демокрацията ни."

Говорителят на руския външен министър Мария Захарова определи действията на Вашингтон като "лов на вещици" и заяви, че ще има огледален отговор от страна на Москва спрямо американски медии. Санкционираната RT реагира на новината за мерките срещу нея с насмешка.

Този път американските власти не уточняват в полза на кой от лагерите е работила схемата. Но американското разузнаване вече заключи, че руска намеса е имало и в изборите през 2016 и 2020 г. с предпочитание за републиканския кандидат Доналд Тръмп - обвинения, които Москва отрича.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Възраждане" подадоха документи за регистрация в ЦИК
"Възраждане" подадоха документи за регистрация в ЦИК
Полицията в Мюнхен застреля подозрителен мъж, който вероятно е носел оръжие
Полицията в Мюнхен застреля подозрителен мъж, който вероятно е носел оръжие