НОВИНИ

САЩ разсекрети 13 000 документа, свързани с убийството на Кенеди

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
23:33, 15.12.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
доналд тръмп разсекрети документите убийството кенеди
Слушай новината

Националният архив на САЩ публикува 13 000 документа, свързани с убийството на президента Джон Ф. Кенеди през 1963 година - събитие, предизвикало шок в целия свят и безкрайни спекулации, които продължават и днес.

Белият дом обаче блокира обнародването на много други архиви за покушението поради съображения за националната сигурност. Много материали по случая вече бяха разсекретени през декември миналата година. По данни на Националния архив на САЩ вече са достъпни около 97% от общо пет милиона страници по случая.

Според президента демократ Джо Байдън ограничен брой материали остават засекретени като необходима мярка за "предотвратяване на щети за армията, операциите на разузнаването, силите на реда или външната политика."

Убийството на Джон Ф. Кенеди на 22 ноември 1963 година в Далас породи множество теории за заговор, подхранвани от стотици книги и филми като "JFK" на Оливър Стоун от 1991 г. Конспиративните версии отхвърлят официалното заключение на комисията "Уорън", която през 1964 година посочи за извършител Лий Харви Осуалд.

Според разследването бившия морски пехотинец, живял известно време в бившия Съветски съюз, е действал сам. Самият Осуалд беше убит два дни след покушението. Сред най-популярните алтернативни теории са, че той е бил оръдие на Куба и Съветския съюз. Други смятат, че убийството е поръчано от кубинската опозиция срещу Кастро с подкрепата на американските тайни служби или от противници на Джон Ф. Кенеди в Съединените щати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медицинските сестри във Великобритания излязоха на национална стачка
Медицинските сестри във Великобритания излязоха на национална стачка
В централата на полската полиция се взриви подарък, връчен в Киев
В централата на полската полиция се взриви подарък, връчен в Киев