НОВИНИ

САЩ редуцира най-голямото си военно учение в Европа заради коронавируса

Александър Марков
от Александър Марков
14:40, 19.03.2020
8866
Чете се за: 00:44 мин.
Сигурност и правосъдие
сащ редуцира голямото военно учение европа заради коронавируса

Най-голямото военно учение на САЩ на Стария континент от 30 години Defender Europe 2020 ще бъде намалено по размер и обхват, съобщиха от Командването на силите на САЩ в Европа.

В отговор на пандемията от COVID-19 САЩ спират изпращането на военни и техника към Германия.

Учението, в което първоначално трябваше да участват 20 000 войници и 33 000 единици бойна техника, по план, трябваше да се проведе на територията на Германия, Полша и Балтийските републики. България не участва.

От януари досега САЩ изпратиха 6000 войници и 9000 единици бойна техника. Заради епидемията от коронавируса освен че спира придвижването на войници и машини, САЩ ще изтеглят част от персонала си обратно, а редица по-малки паралелни учения биват отменени: Dynamic Front, Joint Warfighting Assessment, Saber Strike and Swift Response.

В рамките на по-малко модифицирано учение Allied Spirit вече дислоцираната в Европа бронирана бригада ще проведе упражнение по стрелба и други дейности заедно със съюзниците на САЩ в Европа.

Заради епидемията от коронавируса ежегодната ротация, предвидена за март-април, на американски военни, разположени на полигона в Ново село в изпълнение на Споразумението за сътрудничество в областта на отбраната между България и САЩ, също е отменена, съобщиха за БНТ от Министерството на отбраната. Причината отново са предприетите противоепидемични мерки, засягащи и военните, в цяла Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БНБ прилага пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. за COVID-19
БНБ прилага пакет от мерки за 9.3 млрд. лв. за COVID-19
Сърбия спира пропускането на всички пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки
Сърбия спира пропускането на всички пътуващи с леки автомобили, микробуси и автобуси в двете посоки