НОВИНИ

Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно заради конфликта в Израел

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
21:54, 08.10.2023
Чете се за: 03:20 мин.
По света
Слушай новината

Шиитската групировка Хизбула и въоръженото крило на "Ислямски джихад" се намесиха в конфликта между Хамас и Израел.

Тази вечер Съветът за сигурност на ООН заседава извънредно в Ню Йорк заради военните действия в Близкия изток.

"Израел няма намерение да преговаря с Хамас за мир, неговата задача е унищожението на това движение", заяви пред журналисти постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан.

"Това е "11 септември" за Израел. От сега нататък нищо няма да е по старому. Обещавам", каза още Гилад Ердан.

Във втория ден от конфликта в Близкия изток, Съветът за сигурност на Израел обяви преход на страната в състояние на война. Решението дава възможност за по-силови мерки срещу Хамас. Премиерът Бенямим Нетаняху не коментира критиките, че вчерашната атака е безпрецедентен пробив в сигурността на Израел.

"Това, което става в Израел, не се е случвало никога досега, а ние ще се уверим, че няма да се повтори. Ще използваме цялата си сила, за да унищожим Хамас. Ще им отмъстим за деня, в който почерниха страната ни. Всяко кътче, в което се укриват членове на Хамас, ще бъде сравнено със земята. Призовавам жителите на Газа да я напуснат, защото ще атакуваме навсякъде", каза Нетаняху.

Израелската армия атакува с ракети и самолети селища в Газа и разруши домове на членове на Хамас. От радикалното движение заявиха, че имат готовност да се сражават продължително и че планират да разширят обхвата на нападенията си до Йерусалим и Западния бряг.

В състояние на война: Израел предприема още мерки срещу Хамас

В същото време военното крило на палестинската групировка "Ислямски джихад" заяви, че е нанесла ракетни удари по израелския град Ашкелон. Подкрепяната от Иран шиитска групировка Хизбула също изстреля ракети по израелски позиции, а в отговор от Тел Авив засилиха военното си присъствие около ливанската граница. Военното крило на Хизбула е признато от ЕС за терористична организация.

Израелският министър на отбраната нареди готовност за евакуация на крайграничните селища с Ливан и разпореди доставката на оръжие и патрони за жителите на населените места недалеч от сектора Газа.

Що се отнася до отвлечените от Хамас израелци, предполага се, че палестинската страна ще поиска размяна на заложниците срещу свои затворници в еврейската държава. Това направи тази вечер "Ислямски джихад". Групировката твърди, че държи 30 израелски граждани. Израел получи допълнителна военна помощ от Съединените щати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водолази почистват плаж "Нестинарка" след наводненията преди месец
Водолази почистват плаж "Нестинарка" след наводненията преди месец
Симон Байлс спечели още два златни медала на световното първенство по спортна гимнастика
Симон Байлс спечели още два златни медала на световното първенство по спортна гимнастика