НОВИНИ

Майка с бебе и още членове на СИК се върнаха да поправят протоколи в Бургас

bnt avatar logo
от БНТ
00:37, 03.04.2023
5831
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Сериозна небрежност при попълването на протоколите от секционните избирателни комисии в Бургас предизвика напрежение при предаването на книжата.

Част от представителите на СИК-овете вече се бяха прибрали по домовете си, когато им бе позвънено да се върнат заради сгрешените протоколи. Сред върнатите хора е и майка с 10-месечното ѝ бебе.

"Сутринта участвах в комисията и казах на председателката "не мога да дойда (при предаването на протоколите - б.р.), имам 10-месечно бебе, оставих я вкъщи. "Добре", казаха, съгласни бяха. Накрая ми звънят: "ела, има грешки, трябва да се оправят". Викам: "Имам 10-месечно бебе", тя - "не ме интересува - ела". Какви документи ще оправям аз с това бебе", сподели майката.

Грешките при вписването на протоколите са поради небрежност, иначе членовете са преброили вярно и гласовете, и преференциите, обясни председателят на РИК-Бургас Михаил Янев.

"Една от обичайните грешки, която ни изправя косата, е да запишат всички преференции - от хартиеното и машинното гласуване, само в графата за хартиено гласуване".

Протоколът е много сложен и обемен, видеонаблюдението забави процеса допълнително, каза още Янев. Очакванията са обработката на протоколите да продължи и след 7.00 ч. часа сутринта.

Вижте още в прякото включване на Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромна опашка пред Районната избирателна комисия в Кърджали
Огромна опашка пред Районната избирателна комисия в Кърджали
Вече са обработени 70 СИК-ове от общо 500 от 24 РИК в София
Вече са обработени 70 СИК-ове от общо 500 от 24 РИК в София