НОВИНИ

Шест ракети удариха украинския пристанищен град Одеса

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:21, 07.05.2022
Чете се за: 04:20 мин.
По света
Слушай новината

Шест ракети са ударили днес украинския пристанищен град Одеса, съобщи Ройтерс. Агенцията цитира говорителка на украинското южно командване. Четири ракети са поразили фабрика в жилищен район, а други две вече повредената след предишни бомбардировки писта. Пораженията се уточняват. Според американски наблюдатели битката за Харков е в решителна фаза. Продължават и дипломатическите усилия за евакуация на цивилни и военни от Мариупол. Изведени са още 50 души.

За евакуираните 50 души от Мариупол съобщи руската информационна агенция "Новости". Преди това Руското министерство на отбраната показа други евакуирани цивилни от обсадения комбинат "Азовстал" - последното място на съпротива срещу руските сили в града. Техният брой също е 50.

Според Киев опитите за нападения в района продължават. Смята се, че в бункерите и тунелите под металургичния завод има около 100 души, сред тях деца и украински войници.

Руската страна показа и кадри на ракети Град в бойна мисия и съобщи за поразено американско и европейско въоръжение.

"В района на железопътната гара край Богодуков в Харковска област бяха унищожени въоръжение и военна техника от Съединените щати и европейски страни. В резултат на ударите са унищожени над 280 националисти и извадени от строя 48 единици бойна техника. През нощта ракети и артилерия поразиха 44 командни поста и 196 пункта на украинската войска - райони на съсредоточаване на жива сила и военна техника на въоръжените сили на Украйна", заяви Игор Конашенков, говорител на военното министерство на Русия.

Украинската страна разпространи видео от атака с дрон срещу руски плавателен съд и сграда, където се помещават ракети на Змийския остров. Датата на атаката не се съобщава. Змийският остров стана един от символите на украинската съпротива на инвазията.

Харков продължава да е под руски обстрел. В контраофанзива украинските сили са успели да си върнат пет села в областта.

"Спрете войната, можете ли да я спрете? Всеки ден бомби, всяка нощ бомби. Разрушенията за месец са същите както за пет години през Втората световна война", допълни Владимир, жител на Харков.

Трима души загинаха при ракетни удари в Бахмут в Донецка област. Според Ройтерс атаката е станала в 4 сутринта. Местните хора твърдят, че в района няма украинско военно присъствие. В резултат на ударите е разрушена фабрика за гипсокартон, разположена в жилищен район.

"Събудих се от експлозии. Вече няма завод. Това е жилищен квартал. Това беше секцията за опаковане, там за производство. Но няма проблем, ще го възстановим и всичко ще бъде наред", споделя Игор, жител на Бахмут.

Кадри, разпространени от офиса на киевския кмет Виталий Кличко, показват разрушения в столицата след руски удари.

Съветът за сигурност на ООН прие първата резолюция за Украйна от началото на руската инвазия. Заедно с останалите 14 страни членки, Москва гласува за декларация, подкрепяща усилията за намиране на мирно решение на войната.

Президентът Володимир Зеленски заседава с правителството. Сред обсъжданите теми беше и членството на Украйна в Европейския съюз.

В Одеса е задействана противоракетната отбрана. По-рано четири ракети са поразили цели в района на историческия град. Жертви няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уотфорд стана втория отбор, който изпадна от Висшата лига
Уотфорд стана втория отбор, който изпадна от Висшата лига
Българска делегация отбеляза Деня на храбростта в Ново село, Северна Македония
Българска делегация отбеляза Деня на храбростта в Ново село, Северна Македония