НОВИНИ

От специалните ни пратеници: Напрежение в Приднестровието и Молдова

Александър Марков
от Александър Марков
20:05, 07.05.2022
5508
Чете се за: 07:05 мин.
По света
Слушай новината

Напрежение в Приднестровието. Според западни разузнавания размирният район може да бъде използван от Русия за нова ос на настъпление към Одеса.

Снощи е имало нови експлозии в отцепилия се проруски молдовски регион, който граничи с Украйна, съобщи Министерството на вътрешните работи на непризнатата република. Няма данни за жертви и пострадали, но информацията не може да бъде потвърдена.

В района на Приднестровието днес бяха и нашите специални пратеници Александър Марков, операторът Станислав Златев и видеотехникът Тодор Илиев. Сега те са в Кишинев.

Войната в Украйна е само на няколкостотин километра, като преди дни висш руски генерал заяви, че Русия ще успее да изгради сухопътен коридор от Мариупол до Тираспол в Приднестровието - нещо, което се говори от началото на конфликта. Така вниманието на международната общност отново се насочи към този регион. В отговор ЕС обеща да изпрати военна помощ за Молдова.

Приднестровието обяви независимост от Молдова през 1990 г., а през 1992 г. последва война. Приднестровската молдовска република е призната само от три държави в света, като все още на нейна територия има 1500 души руски мироопазващи сили.

Там живее огромна българска общност - около 8000 души, край село Паркани.

    Потегляме към Приднестровието на път към българското село Паркани и град Бендери.

    Километри преди пропускателните пунктове от молдовска и приднестровска страна е зоната за сигурност с мироопазващи сили, включително руски.

    След час проверки екип на службите за сигурност от Тираспол ни отказва достъп. Властите забраняват на чужди медии да влизат заради повишената терористична опасност.

    "За последните събития са обезпокоени, защото не можеш да бъдеш спокоен, защото нашата държавица - тя представлява 200 км дълга лента и 65 км широка. Тъй че за нас е много опасно, когато или отляво, или отдясно се появяват такива сериозни събития", обясни Петър Жеков, журналист от Приднестровието.

    В селцето Паркани, където има 8000 българи, хората се притеснени от случващото се през последните седмици.

    "След началото на военната операция на Русия украинските власти ги беше страх миротворците, които са в Приднестровието, да им открият втори фронт. Аз мисля, че техните опасения са напразни. Тези хора са тук само, за да ни пазят, и това те го правят и никакви бойни действия от тази страна нататък не се предвиждат", добави Петър Жеков.

    През изминалите дни в Приднестровието бяха извършени поредица актове на терор. Властите там и Москва обвиняват Киев в опит да въвлече региона във война. А Киев - че руснаците търсят претекст за разполагане на още военни в региона с цел да нов фронт срещу Одеса.

    "През последните две седмици е в ход руска опeрация за вътрешно дестабилизиране на Молдова. Как? Приднестровието да предизвика паника и напрежение в молдовското общество. Целта - политическа криза и предсрочни избори, за да инсталират проруско правителство", заяви Валериу Паша, анализатор.

    Възможно и и съединяване на руските военни от Миколаев с Приднестровието от север, което би означавало пълна изолация на Одеса от всички посоки. Но е малко вероятно директно настъпление от Приднестровието.

    "Повечето от т.нар. руски сили в Приднестровието са местни хора с руски паспорти. Затова са в армията. Не съм сигурен, че ще се съгласят просто да умрат в рамките на няколко часа, защото нямат никакъв атакуващ потенциал. 1500 души са", обясни Валериу Паша.

    • Българската общност в Паркани наброява около 8000 души

    • Редом до паметниците на Ленин и войниците от Великата отечествена война, на площада в Паркани има и монумент на Васил Левски.

    • В Дома на културата се подготвя изложба по повод 9 май.

    *Кадрите са предоставени на БНТ от журналиста Петър Жеков

    Молдовците и представителите на българските общности тук казват, че запазването на неутралитета на Молдова, записан в Конституцията им, е първостепенна задача.

    "Ако ще се мре, ще се мре на тази земя, но мисля, че нашият президент няма да допусне да се въвлечем в този конфликт. И така се успокоих - децата ми ходят на работа, внуците - на училище. Никъде не планираме да се махаме", казва Нина Топалова, зам.-председател на българската общност в Кишинев.

    Докато в Приднестровието населението е проруско, то в Молдова проевропейските настроения са все по-силни особено след началото на войната.

    "Много мъдро и нашето ръководство казваше и европейското по едно време почна да разбира: "Вие живеете, казват, на двете страни - и с Изток, и със Запад дружите. 1 милион молдовци вече живеят в Русия. Няма как да го скъсаш това нещо. Просто трябва мъдро да се регулират отношенията и да използваме предимствата и на двата пазара", допълни Нина Топалова.

    "Да, имаме болна точка - това е Приднестровието, но и там лидерът - г-н Красноселски, каза, че не искат нито провокации от страна на чужди армии, чужди държави, така че той даже призовава хората да бъдат спокойни и да не реагират на всякакви провокации", уточни Евелина Швидченко, журналист.

    Президентът на Молдова заяви, че страната внимателно наблюдава ситуацията.

    "Две експлозии са станали късно снощи в района на бившето военно летище Варанково. Следим ситуацията, тъй като животът на хората и от двете страни на река Днестър е много важен за нас", заяви Мая Санду.

    Никой в Молдова и Приднестровието не знае какво ще донесе утрешният ден.

    Свали приложението BNТ News
    google play badge
    Свали приложението BNТ News
    app store badge
    Топ 24
    Най-четени
    Българска делегация отбеляза Деня на храбростта в Ново село, Северна Македония
    Българска делегация отбеляза Деня на храбростта в Ново село, Северна Македония
    Intelligent Music Project репетират усилено преди първия полуфинал на "Евровизия"
    Intelligent Music Project репетират усилено преди първия полуфинал на "Евровизия"