НОВИНИ

Шолц потвърди подкрепата за присъединяване на България и Румъния към Шенген

шолц нато концентрира военната помощ украйна присъединяването алианса
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:51, 18.08.2023
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Година и половина след встъпването си в длъжност германският канцлер Олаф Шолц направи първото си двустранно посещение в Австрия.

Шолц беше приет от канцлера на Австрия Карл Нехамер в Залцбург. По време на срещата Нехамер и Шолц разгледаха въпроса за граничния контрол в рамките на Шенгенското пространство и обсъдиха перспективите за присъдениняване на България и Румъния, съобщи изданието "Vienna.at".

Що се отнася до блокирането от страна на Австрия на присъединяването на двете страни към Шенгенското пространство, Шолц потвърди германската позиция, че Берлин подкрепя София и Букурещ по пътя към Шенген.

От своя страна Нехамер изтъкна факта, че за първи път в рамките на Европейския съюз "невероятно големите предизвикателства" пред България по отношение на миграцията "заради дългата й външна граница с Турция" стават все по-актуални.

Нехамер отбеляза отново политотните проекти между Австрия и двете балкански държави за по-ефективно опазване на границите и оказване на общоевропейска помощ.

"Дълго време България беше оставена сама да защитава много дългата външна граница на ЕС в борбата с нелегалните мигранти, в която загинаха български полицаи", припомни той, но не посочи никакво предстоящо решение от страна на Австрия по отношение на блокирането.

"Германия продължава да извършва граничен контрол с Австрия, което показва, че Шенгенската система не функционира структурно", заяви Нехамер по-рано в навечерието на срещата със Шолц. Той също отбеляза необходимостта от "разглеждане по-нататъшния курс на действие на ЕС в борбата с незаконната миграция, както и вътрешноевропейския граничен контрол и функционирането на Шенген".

Германскитя му колега подчерта, че граничния контрол с Австрия за "необходим" предвид настоящите данни за миграцията.

Същевременно Шолц изрази увереност, че новият механизъм на ЕС за предоставяне на убежище, който се договаря в момента, и споразуменията със страните на произход и транзит ще доведат до подобряване на данните за миграцията в Европа. Двамата канцлери засегнаха проблема, че в частност търсещите убежище, които идват в Австрия и Германия през Унгария, в голяма степен не се регистрират на външната граница на ЕС в противоречие с действащите разпоредби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама национали по борба класически стил с шансове за репешажи на световното първенство до 20 години
Двама национали по борба класически стил с шансове за репешажи на световното първенство до 20 години
Гергана Топалова продължава към полуфиналите на турнира във Вроцлав
Гергана Топалова продължава към полуфиналите на турнира във Вроцлав