НОВИНИ

Шпионски скандал заплашва да обтегне отношенията между Берлин и Вашингтон

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
05:56, 31.05.2021 (обновена)
Чете се за: 03:25 мин.
Политика
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Американската Агенция за национална сигурност е шпионирала висши държавни служители и ръководители в Европа, сред тях и германския канцлер Ангела Меркел.

Подслушването е станало с логистичната подкрепа от страна на датските тайни служби. За шпионажа от страна на Вашингтон заговори първо Едуард Сноудън през 2013-а, а новите разкрития идват след вътрешно разследване на датските военни.

Между 2012-2014 година Агенцията за националната сигурност на Съединените щати използва датски хъб за интернет, за да подслушва високопоставени личности в Германия, Франция, Швеция и Норвегия. Дания стопанисва няколко ключови станции за подводни интернет кабели, които достигат до съседните ѝ държави.

Твърди се, че датските служби са предоставили достъп на американските си колеги, които са прихващали телефонни разговори и съобщения. Сред подслушваните са германският канцлер Ангела Меркел, настоящият президент, а тогава външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, както и лидерът на опозицията Пеер Щайбрук.

"Приятелска разузнавателна служба подслушва и шпионира високопоставени личности в други държави. Това е меко казано гротескно. Това показва, че службите си следват своя линия. От политическа гледна точка - това е огромен скандал", каза Пеер Щайнбрук.

За шпионските игри на Съединените щати в Европа заговори бившият таен агент Едуард Сноудън през 2013 г. Тогава от Агенцията за национална сигурност заявиха, че не подслушват и не планират да подслушват Ангела Меркел. Новите разкрития идват след вътрешно разследване на датското военно разузнаване. Информацията е предоставена на Датското обществено радио, което съобщава, че цялата схема на шпионаж е описана в таен доклад с кодовото име "Операция Дънхамер".

"Трябва да разберете начина, по който действат тайните служби. Не става дума за приятелства. Не става дума за морал и етика. Говорим за прокарване на интереси. За придобиване на ценна информация. Бих казал, че следват мотото: Не вярваме на никого", категоричен е Патрик Сензбург, ръководител на комисията по разследване на службите.

Министърът на отбраната на Дания заяви, че е била уведомена за шпионажа през август миналата година, макар според радиото, докладът да предоставен на ведомството още през 2015 г.

Не става ясно дали Вашингтон е получил официално разрешение от Копенхаген да използва датската система за наблюдение. Швеция и Норвегия заявиха, че ще изискат допълнителна информация по случая. От датското военно разузнаване и от Агенцията за национална сигурност отказаха коментар. Няма коментар и от Белия дом, включително дали Джо Байдън, тогава вицепрезидент на Барак Обама, е бил наясно с подслушванията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Учениците от 5-и до 11-и клас се върнаха присъствено в училище
Учениците от 5-и до 11-и клас се върнаха присъствено в училище
Волейболистките ни оглавиха класирането в Златната лига
Волейболистките ни оглавиха класирането в Златната лига