НОВИНИ

Щастливи спасявания - бебе и майка му, семейство в Идлиб, баща и дъщеря, извадени след труса

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:00, 13.02.2023 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Седмица след унищожителните земетресения в Турция и Сирия жертвите вече са над 37 000. Според ООН броят им ще се удвои. Издирването на живи под развалините вече е към края си.

Усилията сега се насочват към грижата за оцелелите. Изграждането на палаткови лагери и полеви болници вече е в ход.

Седем дни - седем щастливи спасявания - бебе в Алепо, Сирия, семейство в провинция Идлиб, бебе на 10 дни и майка му, спасени в Хатай, Турция, баща и дъщеря, извадени над 100 часа след труса, малко момиченце, спасено 150 часа след люлеенето.

Град Ерзин - на близо 90 километра от Адана и на около 165 от Газиантеп. Дом е на около 42 000 души. Тук няма нито една рухнала от силните земетресения сграда.

Няколко домове и минарета на джамии са леко засегнати. Според кмета и жителите на града "тайната" се крие в това, че местната власт не е разрешила незаконно строителство.

В Ерзин всичко е здраво, но на други места гледката е сюрреалистична, не само заради изравнените със земята цели квартали, но и заради съсипаната инфраструктура.

Въпреки студа, въпреки тежките условия, въпреки надпреварата с времето - борбата за живота не спира. Онур Мермер е изваден изпод отломките в Адъяман. И само за няколко часа от оцелял се превръща в доброволец.

"Бях спасен на четвъртия ден, оцелях 83 часа в развалините. Бях в болница 4-5 часа. Прибрах се у дома, но не ме свърташе. Семейството ми, съучениците ми, децата ми - всички сме тук, опитваме се да помогнем", заяви Онур Мермер, доброволец.

Мисиите на международните екипи в Турция са на път да приключат. На територията на засегнатите райони вече се изграждат палаткови лагери и полеви болници.

Страхът отстъпва ред на отчаянието. Шести ден Аслъхан и семейството ѝ живеят в импровизиран лагер в Хатай. Жената е след тежка операция, опасява се, че условията в палатките не са добри и че това е потенциална заплаха за всички.

"Няма тоалетни и всички ходят навън. Мирише ужасно. Не можем да спим. Семейството ми иска да се махне от тук. Загубих двете си сестри, брат си, майка си. Почти всичките ми близки загинаха. Спасете ни от тук, няма къде да идем", допълни оцелялата Аслъхан Кавашолу.

Аслъхан и семейството ѝ ще трябва да започнат живота си отново. Трупат се и въпросите, свързани с качеството на строителството - не само на жилищните сгради, но и на инфраструктурата. На места пътищата са толкова напукани, че изглеждат сюрреалистично.

Заместник-генералният секретар на ООН - Мартин Грифитс, който отговаря за хуманитарните въпроси, пристигна в Алепо. Вчера той призна, че организацията се е провалила - "Сирийският народ с право се чувства изоставен. Той чака международна помощ, която така и не пристигна", написа Грифитс в Туитър, а днес обеща, че страната все пак ще получи необходимото съдействие.

"Виждаме, че спасителната фаза - изваждането на хора от руините, на тленни останки, приключва. Следва хуманитарната фаза - острата нужда от бързо осигуряване на подслон, психологическа грижа, храна, обучение, създаване на усещане за бъдеще и тези хора, сега това е нашето задължение", каза още Мартин Грифитс, заместник генерален секретар на ООН.

"ООН ни разочарова" - това се четеше по плакатите на протестиращи в провинция Идлиб - "Отчаяни сме, седмица след труса никой не е дошъл да ни подаде ръка".

Една от причините е, че част от района се контролира от опозицията, а официален Дамаск настоява помощта да минава през канали, които властта контролира.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стоичков за Трифон Иванов: 7 години без един от най-големите ми приятели!
Стоичков за Трифон Иванов: 7 години без един от най-големите ми приятели!
Нетипичен знак - "Внимание, котки!", се появи в Бургас
Нетипичен знак - "Внимание, котки!", се появи в Бургас