НОВИНИ

Симон Байлс е спортист на годината на списание „Time”

Симон Байлс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:37, 10.12.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Четирикратната олимпийска шампионка по спортна гимнастика Симон Байлс беше избрана за спортист на годината на списание „Time”.

На Олимпийските игри в Токио американката прекрати участие в отборното състезание след прескока. Малко по-късно тя обясни, че оттеглянето ѝ се дължи на психологически проблем. Симон Байлс не участва в индивидуалния многобой, както и във финалите на отделните уреди, с изключение на греда, където спечели бронзов медал.

„Докато процентът на тревожност и депресия в света скача до небето и много хора не могат да направят избор между това, което дължат на себе си и това, което другите изискват от тях, Симон Байлс даде да се разбере колко е важно да дадете приоритет на себе си, а не да се ръководите от външни очаквания“, пише „Time”.

Списанието мотивира решението си още с думите: „Под зоркото око на целия свят тя предприе изключителна стъпка, като каза: „Това ми е достатъчно“.

През септември Симон Байлс се яви на изслушване по случая с Лари Насър, бивш лекар на националния отбор по спортна гимнастика по обвинения в сексуално насилие.

„Увереността, с която Байлс каза истината за случилото се и пое отговорност за собствената си съдба, насърчава както спортистите, така и неспортистите да говорят открито по въпроси, за които в повечето случаи не се говори“, пише "Time".

Както отбелязва изданието, влиянието на един спортист вече не се измерва единствено с победи и загуби. Ако през 2020 г. спортистите в САЩ демонстрираха силата си като активисти след убийството на Джордж Флойд, през настоящата те обърнаха внимание на психичното здраве и предизвикаха обществен разговор по наболялата тема.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров започва сезона на турнир в Мелбърн
Григор Димитров започва сезона на турнир в Мелбърн
Вижте писмото, с което Велислав Минеков поиска от ГЕРБ да преместят централата си
Вижте писмото, с което Велислав Минеков поиска от ГЕРБ да преместят централата си