НОВИНИ

Синдикатът на служителите в затворите предлага обща среща на Петков с всички синдикати в сектор "Сигурност"

служителите затворите излизат протест
bnt avatar logo
от БНТ
14:05, 16.02.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Синдикатът на служителите в затворите в България поиска среща с премиера Кирил Петков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев за политиката по доходите и намеренията за реформи във връзка с програмата на правителството за мандата на неговото управление.

От синдиката се обръщат с призив за организиране на обща среща със синдикалните организации в Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи, в удобно за министър-председателя време, преди протеста предвиден за 20 февруари пред Народното събрание, на която да обсъдят реалните проблеми, модела за определяне на основните възнаграждения и плащанията с постоянен характер, нелогичните различия в заплащането на служителите в отделните структури от областта на Националната сигурност и намеренията на правителството за реформи, в това число и по отношение на бъдещата политика по доходите в сектор "Сигурност".

Синдикат "Огнеборец": Разграничаваме се от криминални лица на нашия протест

"От тринадесет години Синдикатът на служителите в България поставя и призовава да се обърне внимание на проблемите на служителите в Министерството на правосъдието. Многократно политическите управления демонстрираха готовност да подкрепят предложенията на ССЗБ и синдикалните организации в сектора за сигурност, което се оказа поредица от празни обещания", пише в писмото.

"В последните месеци нееднократно призовахме всички институции и политически сили да постигнат единна позиция, гарантираща повишаване, предвидимост и равнопоставеност на заплащането на труда, гарантиране на правата, подобряване на условията на труд и цялостно финансиране, което да очертае стабилна и градивна посока на развитие на сектор "Сигурност". Заявените от нас искания и посочени виждания не срещнаха необходимото разбиране и се превърнаха в катализатор на социално напрежение в целия сектор", допълват от синдиката.

От ССЗБ казват още, че при така създалата се обстановка, водени от разбирането, че протестът е част от преговорния процес и социалния диалог, ще се присъединят към протеста на служителите на МВР на 20 февруари 2022 година пред сградата на Народното събрание.

Лена Бориславова: Част от 19-те лица в списъка на премиера участват в организацията на протеста на МВР

От най-големия синдикат в Министерството на правосъдието, обясняват, че към момента са в процес на диалог с министъра на правосъдието Надежда Йорданова, както и това, че очакват продуктивност от същия.

В позицията на синдиката се обяснява, че се надяват преговорите да не се окажат формални и категорично отричат поставените искания и протести да имат политически подтекст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов е четвъртфиналист на "Чалънджър" в Индия
Димитър Кузманов е четвъртфиналист на "Чалънджър" в Индия
НИМХ в протестна готовност, спря информацията за времето на сайта си
НИМХ в протестна готовност, спря информацията за времето на сайта си