НОВИНИ

Скандалът се разраства, Симон Байлс се разплака, обвинявайки ФБР за Лари Насър

Симон Байлс
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
08:07, 16.09.2021
Чете се за: 06:40 мин.
Спорт
Слушай новината

Олимпийската медалистка Симон Бaйлс, считана за една от най-добрите гимнастички в света, се разплака, докато разказваше историята си за сексуално насилие, причинено от лекаря на националния отбор по спортна гимнастика на САЩ Лари Насър.

Симон Байлс, която има 25 медала от световни първенства и 7 от Олимпийски игри, сподели в своето встъпително изявление, че вярва, че злоупотребата е станала, защото организации в САЩ, които е трябвало да я защитят като спортист, са се провалили в своята работа. Тя визира Асоциацията по гимнастиката на САЩ и Олимпийския и Параолимпийския комитет на страната. Най-големите обвинения обаче са насочени към ФБР.

Нейните показания пред съдебната комисия на Сената идват, след като докладът на главния инспектор на департамента по правосъдие, публикуван през юли, подробно описва неправилните действия и бездействия на ФБР по делото срещу Насър.

Според доклада, въпреки че гимнастичките са съобщили на ФБР за сексуалното насилие, той е продължил да лекува състезателки в Мичиганския държавен университет, гимназия и гимнастически клуб до септември 2016 година.

Докладът, който е от 119 страници, установява множество грешки, забавяния и прикривания от страна на агенти на ФБР, което е позволило малтретирането да продължи с месеци след първия сигнал.

„Не искам друга млада гимнастичка, олимпийски състезател или който и да е човек, да изпита ужаса, който аз и стотици други преживяхме, а и продължаваме да изживяваме и до днес, заради Лари Насър“, сподели Симон Байлс, а в този момент гласът е се задави от напиращите емоции.

„Ние страдахме и продължавахме да страдаме, защото нито една от тези институции, сред които и ФБР, не направиха необходимото, за да ни защитят. Заслужаваме отговори. Насър е там, където му е мястото, но онези, които му го позволиха трябва да бъдат подведени под отговорност. Ако не се случи, това ще продължи да се случва и в други олимпийски спортове“, заяви Байлс.

Изслушването в сряда включваше и показания от други гимнастички, сред които Маккейла Марони, Али Райзман и Маги Никълс, които описваха насилието си понякога в брутални подробности и призоваха институциите и хората, които е трябвало да ги защитят, да бъдат подведени под отговорност.

Директорът на ФБР Кристофър Рай, който не е ръководил институцията по време на първоначалното разследване, и генералният инспектор на департамента по правосъдие Майкъл Хоровиц също свидетелстваха пред комисията. Рай обяви, че ФБР ще обмисли препоръките, направени от доклада на Хоровиц.

Кристофър Рай също така потвърди, че наскоро агент на ФБР, обвинен в липса на разследване по този случай, е бил уволнен.

Маги Никълс - първата жертва, съобщила за злоупотребите на лекаря на гимнастичките - също даде показания.

Повечето от състезателките, които са пострадали от Лари Насър, разкриват изключително шокиращи данни от случващото се в кабинета на медика. Те обвиняват ФБР, че им е отнело повече от една година, за да ги повикат да дадат показания. Според момичетата всички замесени институции са позволили на Насър да изпълнява задълженията си, в това число и да насилва състезателки.

Маккейла Марони, която спечели злато на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г., описва преживяването от разпита от ФБР като изпълнено с „мълчание и пренебрежение към страданията ми“.

„Те предпочетоха да излъжат за това, което казах, и да защитят сериен насилник над деца“, каза тя пред сенаторите.

Първоначално агентите на ФБР са разпитали само Марони, като след това са отказали разследват случаи на други жени, за които са имали също информация.

През 2017 година Лари Насър беше признат за виновен, той беше осъден на 175 години затвор. 265 жени и момичета обявиха в хода на разследването, че са били подложени на тормоз от него.

Скандалът по случая е петно върху работата на ФБР, заради липсата на конкретни действия, въпреки че са имали информация за насилието.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът обяви състава на новия служебен кабинет (ВИДЕО)
Президентът обяви състава на новия служебен кабинет (ВИДЕО)
Трима нови министри в състава на втория служебен кабинет на Радев
Трима нови министри в състава на втория служебен кабинет на Радев