НОВИНИ

След 13 години процес: Осъдиха Вальо Топлото на 7 години затвор за пране на пари

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
09:43, 04.08.2022 (обновена)
8906
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

След 13 години Софийският градски съд призна бившия директор на "Топлофикация София" Валентин Димитров за виновен за пране на пари и го осъди на 7 години затвор, при първоначален строг режим.

Съдия Петя Крънчева му определи и мярка за неотклонение. Все пак той остава на свобода срещу парична гаранция от 3 хиляди лева. Съдебното решение не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Някогашният шеф на столичната "Топлофикация", който вече излежа една присъда заради това, че с пари на дружеството е купил за кабинета си джакузи, направил е луксозен ремонт на апартамент в почивна станция край морето и купил джет, днес влезе в съдебната зала мълчалив и сменил именитите си адвокати със служебен защитник.

Вътре чу, че го признават за виновен и осъждат на 7 години затвор, при първоначален строг режим, за изпирането на над 22 милиона и 900 хиляди лева, които се твърди, че са отклонени от столичната "Топлофикация". И след присъдата Димитров запази мълчание.

Съдът осъди Димитров да заплати още 20 хиляди лева глоба и конфискува всички средства, които са установени в банкови сметки или инвестиции, предмет на престъплението.

"В крайна сметка размера на наказанието е в рамките на средния размер, предвиден от закона. Законът предвижда от 3 до 12 години, а тук му се налага 7 години лишаване от свобода, но нека не смятаме, че това е крайният съдебен акт. Ние сме едва на първа инстанция, все още Валентин Димитров се смята за невинен", обясни Ивайло Занев, прокурор в Софийската градска прокуратура.

Обвинителният акт срещу Димитров по това дело беше внесен в съда точно преди 13 години, през есента на 2009 г. В съдебна зала бяха разпитани над 130 свидетели и близо 30 вещи лица - експерти. Чрез поредица от съдебни поръчки до Австрия съдът прие за доказано, че част от парите са изпрани чрез преводи по сметки в австрийска банка, а други чрез стотици сделки на капиталовите пазари, включително и чрез купуване на американски държавни ценни книжа.

"Но независимо от фактическата и правна сложност на делото, аз считам, че 13 години водене на едно дело на първа съдебна инстанция е доста дълго и бих казал, че делото е излязло извън рамките на разумния срок", каза прокурор Занев.

По това дело Димитров беше подсъдим и за укрити близо 3 милиона лева данъци.

"Данъчните престъпления, всички бяха прекратени. В тази част наказателното производство беше прекратено поради изтекла погасителна давност на всички 12 на брой обвинения за данъчни престъпления. Тяхната давност изтече в хода на гледане на делото пред първата съдебна инстанция", уточни Занев.

Заедно с Валентин Димитров подсъдима по делото беше и майка му Цеца Димитрова. Тя, обаче почина през 2011 година и така не дочака края на съдебната сага.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валентин Антов може отново да се окаже в Серия "Б"
Валентин Антов може отново да се окаже в Серия "Б"
Даниил Медведев започна с победа в Лос Кабос
Даниил Медведев започна с победа в Лос Кабос