НОВИНИ

След 16 месеца отлагане започна срещата на върха ЕС-Африкански съюз

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
14:17, 17.02.2022
Чете се за: 01:17 мин.
По света
месеца отлагане започна срещата върха африкански съюз
Слушай новината

Срещата на върха между ЕС и Африканският съюз започна днес в Брюксел след отлагане от 16 месеца заради ковид епидемията. В нея участват лидери на 40 африкански държави.

Европа смята да мобилизира над 150 милиарда евро за инвестиции в Африка до 2027 година от различни източници. Това трябва стане в рамките на инициативата Глобален портал - европейският отговор на мащабната инициатива на Китай "Един пояс, един път".

Европейските средства ще бъдат предназначени за възобновяеми енергийни източници, намаляване на рисковете от природни бедствия, за достъп на хората до интернет, за транспорт, здравеопазване и образование.

Списъкът включа над 60 проекта, чиято цел е да подновят отношенията след месеци на напрежение относно доставките на ваксини и патенти, както и ограниченията за пътуване заради пандемията. Европа също така ще предложи да бъде изграден международен подводен кабел за свързване на ЕС с Африка по крайбрежието на Атлантическия океан и ще подобрява достъпа до чиста енергия на целия континент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно време в Германия и Великобритания
Опасно време в Германия и Великобритания
Локомотив Пловдив се раздели с полузащитник
Локомотив Пловдив се раздели с полузащитник