НОВИНИ

След земетресението: Сирийски лекар спасява денонощно животи в малка гранична болница

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:14, 13.02.2023
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Слушай новината

Хуманитарната помощ за Сирия се бави заради проблем с одобрението от страна на твърдолинейна групировка, съобщи говорител на ООН. Помощта достига изключително трудно до северозападните райони, контролирани от бунтовниците. Сирийският президент Башар Асад изрази готовност да бъдат отворени нови два гранични пункта, през които да преминават помощите.

Неврохирургът Мустафа ал Ямани не е напускал болницата в провинция Идлиб от седмица.

"В деня на земетресението бях почивка. След бедствието всички лекари бяха повикани в болницата и аз също се отзовах. Започнах работа в понеделник сутринта - сутринта на земетресението. До днес не съм излизал от болницата и се надпреварвам с времето - между операциите и визитациите на пациенти, от 8.00 ч. сутринта до около 2.00 ч. през нощта", заяви Мустафа ал Ямани.

Малката болница се намира близо до граничния пункт Баб ал Хауа, точно на сирийско-турската граница. Още преди земетресението той е единственият, през който хуманитарната помощ достига до контролираната от сирийската опозиция територии.

"Разполагаме с ограничени възможности в този контролиран от бунтовниците район, нямаме инфраструктура и болници, които да поемат толкова много пациенти. Но дори по-уредени страни не биха могли да се справят с такава ситуация", сподели д-р Ямани.

В малката болница обаче се борят за всеки живот.

"Има много тежки случаи, като например тримесечното бебе, загубило цялото си семейство. То е единственото оцеляло, но беше в критично състояние. Поставихме го на командно дишане, има множество наранявания по цялото тяло", разказа още д-р Ямани.

Въпреки лошите условия лечението на повечето от пациентите протича добре, но за някои дори и д-р ал Ямани не може да направи нищо.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Матей Казийски и Тренто загубиха драматично от лидера в Италия
Матей Казийски и Тренто загубиха драматично от лидера в Италия
Ибин У пренаписа историята и стана първият китаец с титла от АТР
Ибин У пренаписа историята и стана първият китаец с титла от АТР