НОВИНИ

Случаите на Covid-19 по света наближават 10 000 000

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
07:02, 25.06.2020 (обновена)
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Световната здравна организация предупреждава, че броят на заразените с COVID-19 ще достигне, а вероятно и ще надхвърли 10 милиона души до края на седмицата.

Нов ръст на броя заразени, на фона на продължаващото отслабване на мерките по света. Според СЗО, пикът на пандемията още дори не е достигнат в Латинска Америка, а привидното отслабване на вируса в края на май е било измамно.

Тедрос Аданом Гебрейесус, директор на СЗО: В първия месец от пандемията имахме по-малко от 10 000 случая. А само през последните 30 дни - над 4 млн. нови случаи. Очакваме до края на седмицата да достигнем 10 млн. заразени. Това е напомняне, че макар и да продължаваме активно да търсим ваксина и терапия, трябва да продължаваме да правим всичко възможно да намалим разпространението на вируса и да спасим човешки животи.

От СЗО приветстваха решението на много държави повторно да затегнат част от мерките.

А в Съединените щати - на фона на протести - нов пик на заразата в голяма част от страната. 27 щата съобщават за рязък скок сред новите доказани случаи. Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът въведоха карантина за хората от най-тежко засегнатите щати. Пристигащите от огнища на заразата, ще подлежат на 14-дневна задължителна самоизолация.

Според Вашингтонския университет до края на октомври смъртните случаи в Съединените щати ще са 180 000, а в случай че 95% от американците носят маски - 146 000.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Айфеловата кула отново приема туристи
Айфеловата кула отново приема туристи
Започва "София Филм Фест"
Започва "София Филм Фест"