НОВИНИ

Тренировъчен полигон за реакция при наводнения в София

Цанка Николова
от Цанка Николова
23:20, 24.06.2020
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

В сезона на поройни дъждове и рискове от наводнения екипи на столичната дирекция демонстрираха готовността си за реакция. От днес в тренировъчния полигон вече има и модул за наводнения.

Вече осем години Венцислав влиза в домовете на бедстващи хора като спасител. Едно от големите предизвикателства за него било наводнението в Мизия, където с колегите му спасяват над 40 души.

Венцислав Гергов - "Аварийна помощ и превенция" в СО: Виждаме кой най-бързо трябва да бъде спасен от най-ниското ниво на водата. Всички, които са на по-високо, които са на сухо, ги оставяме на следващия етап.

-Какво срещате у хората, на които помагате?

Венцислав Гергов: Много доброта, след като им помогнем, всички са доволни.

В кризисна ситуация всички имат една цел - спасяване на човешкия живот. А при водно бедствие изграждането на дига, която да спре водата, може да предотврати по-големи щети в къщите и мазета.

Красимир Димитров - директор на дирекция "Аварийна помощ и превенция" в СО: Виждате водата бързо идва, някъде не може дъждоприемните шахти да приемат това и затова имам някъде завиряване или влизане на къщите. Това е най-важното нещо - изграждането на диги.

За да има адекватна реакция, екипите трябва да бъдат добре подготвени, категоричен е столичният кмет. И напомни, че екипите на столичната аварийна дирекция са сред най-подготвените и оборудвани при извънредни ситуации.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Тук в реално време може да се подготвят хората при всякакви видове бедствия и кризи. Досега имахме площадки за безопасност на движението, имахме при пожар, земетресение, нямахме за наводнение реален така полигон. Така че обучението е важно.

За миналата година в София са проведени близо 2000 спасителни акции при различни бедствия, аварии и инциденти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-топло и по-слънчево време днес, температури до 30°
По-топло и по-слънчево време днес, температури до 30°
ВМА изпрати нов екип на мисия в Мали
ВМА изпрати нов екип на мисия в Мали