НОВИНИ

Служебният министър на културата Велислав Минеков с три ключови отказа

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:40, 11.05.2021
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
служебният министър културата велислав минеков три ключови отказа
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Новият министър на културата Велислав Минеков се отказва от Реформаторския блок, от кандидатурата си за ректор на Националната художествена академия и от "Отровното трио".

Именно заради всичко това, той е едно от най-интересните назначения в новия служебен кабинет.

Президентът Радев обяви служебното правителство - вижте кои са министрите

Името му през миналата година нашумя най-вече след участието му в т.нар. „Отровно трио”. Заедно с Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов Минеков оглавява голяма част от протестите срещу третото правителство на Бойко Борисов.

В последствие Минеков се отказа от „триото”, защото опозицията срещу властта не се обедини, както той предлагаше.

Също през 2020 г. Минеков се оттегля като кандидат за ректор на Националната художествена академия. До преди това той е сочен като най-вероятен наследник на подалия оставка проф. Николай Драчев. Тогава художествената академия се оказа, че е в много тежко финансово състояние като недостигът на средства е около 600 000 лева.

Известният скулптор е отдавна политически активен. Той беше член и на основаното от Миглена Кунева "Движение България на гражданите". Минеков го напуска след като става ясно, че обединението на Реформаторския блок, което включва и ДБГ, ще подкрепи ГЕРБ на поредните избори.

Известна е враждата на Велислав Минеков с неговия колега скулптор и бивш културен министър Вежди Рашидов. Един от поводите за размяна на остри реплики между двамата е реставрацията на паметника „Цар Освободител” на площад Народно събрание през 2012 г.

Тогава Минеков, който е специалист по металодизайн, критикува сериозно реставрацията по две точки – тя не се прави както би трябвало и не струва толкова, колкото е обявено. По думите на Минеков цената на реставрацията е в пъти по-ниска от заложената от министерството. Скулпторът обвини министърът на културата Вежди Рашидов за това.

Самият Велислав Минеков е наследствен скулптор, а може да се каже и политик. Баща му е известният от времето на комунизма скулптор Величко Минеков. Той е бил депутат в осмото и деветото Народно събрание. До 1983 г. е ректор на Националната художествена академия и участник в т.нар. ловна дружинка на Тодор Живков.

Минеков-син също завършва Националната художествена академия, но след това заминава за специализация в Германия, където остава до началото на прехода в България. Запален е и по орнитология, участвал е лично в поставянето на железни пръстени на крачетата на пеликаните в „Сребърна”.

Към настоящия момент е преподавател по скулптура, металодизайн, художествено метолеене, художествено каменоделие. Известен факт около личния му живот е, че е зет на вече покойния режисьор Рангел Вълчанов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
9 са жертвите на стрелбата в училище в Казан (ОБЗОР)
9 са жертвите на стрелбата в училище в Казан (ОБЗОР)
Мобилен кабинет за безплатни очни прегледи до 16 юли
Мобилен кабинет за безплатни очни прегледи до 16 юли