София остава без нощен градски транспорт до октомври, разходите са големи

Комитет за наблюдение ще анализира данните от новата система за електронно таксуване в столичния градски транспорт

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
11:20, 24.06.2021
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
софия остава без нощен градски транспорт октомври разходите големи
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Столичният общински съвет реши да се удължи времето, през което нощният градски транспорт няма да се движи от 1 юли до 1 октомври 2021 година.

Основните аргументи за това са удължената епидемична обстановка до края на август и по-малкият брой пътници в летните месеци.

"С пускането в експлоатация на нощните автобусни линии ще се генерира голямо разходно перо поради ниската натовареност и предвид още действащите противоепидемични мерки, а това ще натовари допълнително не доброто финансово състояние на столичния градски транспорт, който сериозно пострада заради намалелия пътникопоток, вследствие на COVID-19", обясниха решението си от Столичния общински съвет.

Вече е сформиран комитет за наблюдение, който ще анализира предоставените на Центъра за градска мобилност данни от мониторинга на внедрената автоматизирана система за електронно таксуване и видеонаблюдение в столичния градски транспорт. Това решиха общинските съветници на днешното заседание на местния парламент. Новата тикет системата започна да работи през месец май, а очакваните резултати от въвеждането и успешната ѝ експлоатация следва да бъдат обект на проучване от страна на Столичния общински съвет и Столична община.

Целта на комитета за наблюдение, който се създава, е да разгледа предложенията за промени в тарифната политика (за време или за разстояние да се заплаща пътуване в обществения транспорт), да разреши противоречията, да приеме общи стратегически насоки, които да доведат до:

· Икономически ефект за потребителите – икономии на време за пътуване, оптимизиране на разходите и повишаване на интереса към обществения транспорт.

· Превозните документи трябва да осигуряват баланс между качество на услугата и цена.

· Устойчиво развитие на градския транспорт.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Любопитен момент: Пепе показа ъгъла за дузпа на Бензема, но вратарят не го послуша
Любопитен момент: Пепе показа ъгъла за дузпа на Бензема, но вратарят не го послуша
Дешан: Сега започва нов турнир
Дешан: Сега започва нов турнир