НОВИНИ

Сондата на ОАЕ изпрати първото си изображение на Марс

сондата оае изпрати първото изображение марс
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
16:01, 14.02.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Още
Слушай новината

Сондата Hope ("Надежда") на Обединените арабски емирства изпрати първото си изображение на Марс, съобщи националната космическа агенция, дни след като космическият кораб успешно навлезе в орбитата на Червената планета.

"Изображението показва най-големия вулкан в Слънчевата система, Олимп Монс, изплуващ на ранната сутрешна слънчева светлина", се казва в изявление, цитирано от АФП.

Снимката е направена от надморска височина от 24 700 км над марсианската повърхност в сряда, ден след като сондата влезе в орбитата на Марс, се казва в изявление.

Шейх Мохамед бин Рашид Ал-Мактум, премиер на ОАЕ и владетел на Дубай, сподели цветното изображение в Туитър.

"Първата снимка на Марс, заснета от първата в историята арабска сонда", пише той.

Мисията е предназначена да разкрие тайните на марсианското време, но Обединените арабски емирства също иска тя да служи като вдъхновение за младежта в региона.

Сондата Hope стана първият от трите космически кораба, пристигнали на Червената планета този месец, след като Китай и САЩ също стартираха мисии през юли, като се възползваха от период, когато Земята и Марс са най-близо. Начинанието на ОАЕ също е определено за отбелязване на 50-годишнината от обединението на седемте емирства на страната.

"Надежда" ще обикаля Червената планета в продължение на поне една марсианска година или 687 дни, използвайки три научни инструмента за наблюдение на марсианската атмосфера. Очаква се тя да започне да предава повече информация на Земята през септември 2021 г., като данните ще са на разположение на учените от цял ​​свят за проучване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отвориха прохода "Предела" за камиони над 12 тона
Отвориха прохода "Предела" за камиони над 12 тона
На празника си лозаро-винарската камара отчете добър износ
На празника си лозаро-винарската камара отчете добър износ