НОВИНИ

Специална група е в Мариупол за изтеглянето на блокираните български моряци

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 08.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Надежда за семействата на блокираните моряци на кораб в Мариупол. Специална група български военни под командването на шефа на военното разузнаване са там, за да изтеглят моряците от рисковата зона. Премиерът Кирил Петков заяви, че страната ни е готова да евакуира моряците от кораба "Царевна", когато бойните действия там спрат.

Вече е имало възможност специално изпратена група да изведе екипажа в началото на седмицата, когато за кратко е имало прекратяване на стрелбата. Капитанът обаче е заявил, че не може да поеме този риск, тъй като през изминалата вечер е имало престрелки и не е безопасно. Той е преценил, че засега на кораба рискът е най-малък. Премиерът Кирил Петков заяви, че следят ситуацията. Водят се разговори и с двете страни, но координацията на ниво командване не е сигурна. Поради тази причина дори да бъде заявено, че ще има зелен коридор, никой не може да гарантира, че това ще бъде изпълнено, допълни Петков.

Съпругата на един от моряците на "Царевна" разказа, че не се е чувала с мъжа си от 24 март, когато били бомбардирани клетките на мобилните оператори. Всеки ден тя очаква обаждането на корабособственика с надеждата отново да чуе думите всички са добре. Жената е притеснена, че близо месец и половина моряците са подложени на огромен стрес от военните действия, които се водят в района. Премериерът Петков заяви, че всеки ден се чува с капитана на "Царевна". Днес той е помолил да прекъснат разговора, защото е трябвало да слезе в машинното отделение, където е скрит екипажът за по-голяма сигурност.

"В момента са влезли руските танкове и обстрелват скривалището, където около 100 украински бойци още държат линията. От трите танка, които бяха влезли, единият беше взривен", каза Кирил Петков, министър-председател на България.

Българската група, която е готова да изведе моряците, очаква само бойните действия на пристанището в Мариупол да спрат.

"Има 260 метра между кораба и оградата на пристанището. Тези 260 метра, за съжаление, са като алеята на смъртта", каза Кирил Петков.

Капитан далечно плаване Димитър Димитров, който е председател на Европейската конфедерация на морските капитани, припомни за друг подобен случай през 60-те години на миналия век с кораба "Иван Вазов".

Плавателният съд бил блокиран дълго време в Горчивото езеро по време на войната между Египет и Израел. Корабът напуснал порта едва след края на бойните действия. Капитан Димитров обаче напомня, че действията по извеждането на моряците от "Царевна" трябва да останат в тайна.

"Ако такава операция се извършва, тя в никакъв случай не трябва да се обявява. Всякакво разгласяване на такава операция, ще попречи на самата операция", заяви к.д.п. Димитър Димитров, председател на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани.

Депутати от ГЕРБ и "Възраждане" също заявиха, че изнесените от премиера данни за действията по извеждането на българските моряци трябва да останат в тайна. А екипажът на "Царевна" има храна и вода за около 9 дни.

Автор: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов отпадна на четвъртфиналите на "Чалънджър" в Португалия
Кузманов отпадна на четвъртфиналите на "Чалънджър" в Португалия
Прокуратурата няма да повдига обвинения на Хаджигенов и Бабикян за боята по Руското посолство
Прокуратурата няма да повдига обвинения на Хаджигенов и Бабикян за боята по Руското посолство