НОВИНИ

Специално за БНТ: Олга Стефанишина: Превърнахме Украйна в страна, която промени света с нашата борба

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 24.02.2023
Чете се за: 14:05 мин.
Европа
Слушай новината

Русия трябва да понесе последствията за военните престъпления, а териториалната цялост на Украйна трябва да бъде възстановена. Това каза в специално интервю за "Светът и ние" Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна. В правителството тя отговаря за европейската и евроатлантическата интеграция.

Госпожо Стефанишина, Вашата страна Украйна е във война от една година. Разкажете ни, как сте? Как се справя държавата? Как поддържате духа?

- Слава на Украйна и Ви благодаря, че с такъв огромен интерес следите всичко, което се случва! Тази енергия, която се събира около украинската борба, навсякъде, по целия демократичен свят е наистина много, много важна за нас. Успяхме да оцелеем, цяла година! Успяхме да се превърнем в страна, която промени света с нашата борба, с нашата храброст, с нашата издръжливост. И тази издръжливост ни позволи да мобилизираме огромна политическа, дипломатическа, икономическа, финансова и, което е по-важно, военна помощ, за да устоим нашите общи ценности за мира на европейския континент и за мирното съществуване и съжителство на нациите.

Но преди всичко, това е войната за независима и суверенна Украйна в нейните международно признати граници и способността на всеки украинец да живее живота, който иска. Животът, който е изграден върху свобода и демокрация. Днес става една година от началото на пълномащабната война и девет години от военната атака на Руската федерация и анексирането на Крим. Ние стоим силни, но и имаме ясното разбиране, че няма да чакаме друга годишнина от началото на тази пълномащабна война, ние чакаме победата.

Виждате ли някаква промяна в руския наратив, в начина, по който президента Путин представя войната и политическата ситуация като цяло?

- Много е важно да се види огромната разлика между изявлението на руския президент, президента на една терористичната държава, преди да започне пълномащабната война в нощта между 23 и 24 февруари, и изявлението, например, което той направи на 22 февруари тази година пред парламента. Отношението е съвсем различно, защото, Русия декларира амбициозни цели, но не успя да постигне нито една от тях. Нито попречи на разширяването на НАТО, при положение, че е налице решението на Финландия и Швеция да се присъединят към Алианса, нито се осъществи желанието му да получи контрол над цяла Украйна в рамките на 3 дни.

Тази война продължава вече цяла година без прекъсване и доведе до неспособността на втората армия в света да овладее един много малък град като Бахмут, в източна Украйна, без изобщо да споменаваме други територии. Така че отношението на руското ръководство е много ясно, то е изразено с декларираните мерки, но е ясно също, че е невъзможно те да бъдат постигнати. Украйна, украинските въоръжени сили и украинското ръководство го показаха, както виждате.

Американският президент и цялата Европейска комисия посетиха Киев наскоро, както и много други западни лидери. Кажете ми, Украйна чувства ли достатъчно подкрепа?

- Мисля, че е наистина важно да говорим не само за политическа подкрепа и политическите сигнали. Трябва да отбележим многото устойчиви и системни стъпки, предприети от украинската страна спрямо международните партньори. Първо беше сформирана коалицията на Рамщайн от държави, които мобилизират и координират военна помощ. Това ни позволява да рационализираме военните системи и да координираме усилията.

Само преди седмица президентът на Украйна посети Брюксел, откъдето се върна в Киев с пълната подкрепа на всички 27 държави - членки на ЕС, за мирен план и провеждането на мирна среща на върха, която да позволи на демократичния свят да даде една вълна на стабилност на европейския континент, а също така и победа за Украйна. Посещението на президента Байдън също е ясен сигнал, че тези усилия са подкрепени. Днес можем да кажем, че целият западен свят, целият демократичен свят ни подкрепя.

Какво ще кажете за подкрепата, която България оказа на Украйна, навременна ли беше и как очаквате да продължи?

- Ние приветствахме решението на българския парламент да позволи военна подкрепа за Украйна и се надяваме, че тази подкрепа ще бъде структурирана, устойчива и постоянна предвид общата ни история в съветския блок. Помощта от България е приоритет, защото може да осигури някои наши по-специфични нужди. Ние също сме много благодарни, че България е сред първите държави, които приеха топло всички украинци, на които се наложи да напуснат страната, бягайки от жестокостите на войната.

За нас много важен беше сигналът от вашето правителство, че подкрепата за украинските граждани в България ще бъде непрекъсната. Това предизвиква у нас искрена благодарност към вашия народ и вашите власти. Разбираме, че е въпрос на много сериозни дискусии да бъде осигурен устойчив и значим 10-и пакет от санкции срещу Руската федерация.

Разбираме, че пътят напред минава и през осъзнаване на необходимостта от разширяване на санкциите и насочването им към ядрената енергетика, тъй като окупацията от страна на Руската федерация на атомната електроцентрала в Чернобил и на Запорожката атомна електроцентрала, разполагането на руска военни техника, упражняването на натиск и депортирането на част от персонала в Руската федерация е сериозно престъпление.

Престъпление, което предполага ядрена заплаха не само за територията на Украйна, но и за територията на цяла Европа. Обмислянето на санкции срещу висшето ръководство на "Росатом" според мен е въпрос на човешки права. Това е въпрос на човечност и достойнство и се надяваме, че ще подкрепите това решение за следващия пакет от санкции, въпреки сложността на въпроса.

Как виждате евроинтеграцията на Украйна? Радвате се на голяма подкрепа, но също и на загриженост сред страните от общността. Каква е вашата цел? Какъв е вашият график за присъединяване към ЕС?

- Украйна е една от най-големите страни в Европа, а украинският народ силно подкрепя европейската интеграция, одобрението е повече от 90%. Имаме вече дълга, дълга история в процеса на присъединяване, със значителни структурни реформи и привеждане на законодателството в съответствие с Европейския съюз. Членството на Украйна в ЕС наистина би променило Европа като цяло.

Процесът е сложен, наистина но за нас е от съществено значение да можем да започнем преговорите за присъединяване още тази година. И когато войната свърши, искаме да сме подготвени и страната ни да работи въз основа на европейските правила. Сигурни сме, че можем да се присъединим към Европейският съюз веднага щом победата дойде на наша земя.

Освен че воювате с Русия, вие започнахте и борбата с корупцията. Как става това? Сигурна съм, че не е лесно. Разкажете ни повече!

- За вас, в една страна, в която няма война, може да е изненадващо да го чуете, но силната решителност на украинските въоръжени сили и силното лидерство на президента като началник на командването, както и значителната финансова подкрепа за украинското правителство директно към бюджета, ни позволяват да оцеляваме и да поддържаме държавната машина да функционира нормално. Това на свой ред дава възможност на нас, политиците, в това число правителството и членовете на парламента, да продължим пътя на реформите, както в съдебната система, така и в институциите, които се борят с корупцията, позволи ни да засилим тези процеси и реформи.

И сега вече виждаме резултати, основните антикорупционни институции, прокуратурата и съдебната система работят ефективно, дават резултати, показват резултати. По същество нашият президент направи много, много ясно изявление, че предвид огромното страдание, пред което е изправен нашият народ по време на войната, е абсолютно невъзможно да се толерират каквито и да е нечисти частни интереси. Така че волята е налице, институциите са налице, съдилищата са налице и резултатите са очевидни. Въпреки че не винаги е лесно и служителите още свикват с тази динамика, като цяло сме положително настроени и уверени, че институциите работят и си вършат работата.

А какво ще кажете за членството на Украйна в НАТО? То още ли е във вашия дневен ред?

- Надяваме се да е на дневния ред страните от Алианса, като България. Декларирахме нашето желание с молбата, подписана от президента, министър-председателя и председателя на украинския парламент. С нея се обърнахме към съюзниците от НАТО, да разгледат въпроса с поканата за Украйна да се присъедини към НАТО, но също и с желанието да мислим за структурни гаранции за сигурността на Украйна през цялото време, тоест и след края на войната.

Изключително важно е да се разбере, че от прагматична, военна и отбранителна гледна точка, няма друга алтернатива за Украйна освен присъединяването към НАТО. Ние имаме огромно количество сухопътни сили, които са изключително квалифицирани, имат уникален опит, и това може да бъде умножено във всички съюзнически държави. И в момента сме страна, в която всички държави от Алианса са концентрирали най-голямото количество военно оборудване, и то трябва да бъде модерирано, координирано и след това подобрено, за да се гарантира, че отбранителният капацитет на Украйна само ще расте. От прагматична гледна точка трябва да се разбира, че това ще бъде направено за Украйна като член на Алианса.

И накрая, кажете ми какви са надеждите ви за края на войната? Според Украйна, има ли място за преговори, има ли изобщо място за компромис?

- Смятам, че има решения, които само Украйна може да вземе. И на първо място това е победата на бойното поле и изтеглянето на руските войски от територията на Украйна. Но също така са нужни редица решения, които да предотвратят апетита или агресията на която и да е друга страна, включително Руската федерация и други държави в бъдеще, включително Украйна. Ето защо се връщам към мирния план на президента, който прокарва пътя към пътната карта за устойчив мир в Европа.

Разбира се, има още един много важен елемент, това е Руската федерация да понесе своята отговорност за престъпленията, извършени на територията на Украйна. Нищо, нищо друго няма да бъде приемливо от украинския народ. Русия трябва да бъде подведена под отговорност за престъпленията, извършени срещу цивилното население - срещу деца, срещу жени, мъже, възрастни хора. Това са червените линии, които са важни за нас в Украйна. Мисля, че сега целият свят вече работи върху това.

Така че зависи от Руската федерация да се придържа към разбирането, че демокрацията ще надделее. Правата и достойнството на украинския народ няма да позволят политическо или друго споразумение, ако няма възмездие за престъпленията и не е възстановена териториална цялост на Украйна.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трайчо Трайков: Виждам от ЦСКА желание да се работи професионално и прозрачно
Трайчо Трайков: Виждам от ЦСКА желание да се работи професионално и прозрачно
Полицаят, поискал 5000 лв. от строителен предприемач, остава в ареста
Полицаят, поискал 5000 лв. от строителен предприемач, остава в ареста