НОВИНИ

Спряха събарянето на емблематична сграда в Бургас

спряха събарянето емблематична сграда бургас
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
21:56, 25.02.2020
Чете се за: 00:37 мин.
Регионални

Събарянето на знакова сграда от ансамбъла на бившите Големи български мелници в центъра на Бургас беше спряно, след като министърът на културата Боил Банов се самосезира и пристигна на спешна проверка в морския град.

Напрежението се създаде, след като стана ясно, че най-голямата книжарница, която от години се помещава там, се мести в други помещения, а построената през 1911 година знакова за бургазлии сграда ще бъде съборена. Министър Банов наназначи комисия за обследване на целия площад, но въпреки това хората излязоха на планирания по-рано протест срещу премахването на сградата.

Боил Банов - министър на културата: От този момент нататък за този район има пълен стоп на каквито и да е действия, докато не се произнесем по характеристиките на съответните сгради в него. Стоп, т.е. всичко, независимо какво е, ПУП, РУП, за събаряне и дума не може да става, за каквито и да е дейности, пълен стоп до произнасянето за това, кои сгради всъщност около площада имат качества за това да бъдат обявени за паметници на културата и съответно да формираме един ансамбъл. Това е императивно, то не подлежи на анализ или на разговор."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
184 души са под карантина в Черна Гора
184 души са под карантина в Черна Гора
Изградени са 8 км от водопровода към Перник
Изградени са 8 км от водопровода към Перник