НОВИНИ

Сраженията в Судан: Български граждани са били евакуирани от африканската държава

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
19:19, 23.04.2023
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Български граждани са били евакуирани от Судан, където повече от седмица се водят ожесточени сражения. По данни на саудитските власти нашите сънародници са пристигнали в град Джеда в Саудитска Арабия. От българското външно министерство засега не разполагат с повече информация.

МВнР с мерки за безопасната евакуация на българските граждани в Судан

Спецчасти на няколко държави пътуват към Североизточна Африка, за да изведат гражданите си. Съединените щати и Великобритания успяха да евакуират дипломатите си. Има съобщения, че френският конвой е бил обстрелван.

Отчаяна надпревара с времето за евакуиране на чужденците от Судан. Операции се провеждат по суша, въздух и вода. Тези кадри са заснети на пристанището в Джеда в Саудитска Арабия. Твърди се, че сред евакуираните чужденци има и българи.

Евакуират българи от Судан

"Това беше преживяване и спомен, който се надяваме никога да не се повтори", заяви Уалид ал Хураджи, зам. външен министър на Саудитска Арабия.

С хеликоптери американските спецчасти евакуираха служителите на американското посолство и техните семейства. В операцията са участвали около 100 военни. За по-малко от час те успели да евакуират около 100 души. Американският президент обяви, че операцията е преминала гладко. Засега Вашингтон не планира масова евакуация на американските граждани.

От френското външно министерство съобщиха, че днес е започнала "операция за бърза евакуация" и че европейските граждани и тези от "съюзнически партньорски страни" също ще бъдат подпомогнати.

Испания потвърди, че е изпратила шест военни самолета, с които да бъдат евакуирани испанците от Судан. В страната операции за извеждане на чужденци провеждат също Белгия, Нидерландия, Швеция и Турция.

Евакуация от Судан: Изведени са 150 чужди граждани, има и българи

За тези, които остават в Судан, предстои живот сред престрелки.

"Ситуацията в Хартум е много тежка. Ето, този куршум падна близо до къщата ми. Нямаме вода, храна, ток", коментира Момен Алмаки, журналист.

С всеки изминал час напускането на Судан става все по-трудно.

- Сутринта пристигнах от Абри за 12 долара. Сега искам да се върна, но билетът вече струва 42 долара. А ако го купя от автобуса ще надхвърли 50 долара. Непосилно скъпо е, при положение, че бутилка вода струва 8 цента.

Снимки: БГНЕС

Сраженията избухнаха в столицата Хартум в средата на месеца, заради разногласия между двама генерали, досегашни съюзници. Битките се водят между суданската армия и паравоенна групировка. Засега нито една от страните не е склонна на преговори.

- Блокиран съм в Хартум. Нямам пари да напусна. Не вярвам, че ще оцелея.

По данни на Световната здравна организация, за 9 дни сраженията са отнели живота на повече от 420 души. Ранените са около 37 000. Опасенията са, че броят на жертвите е много е по-голям.

Простреляха служител на Европейската комисия в Судан

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Барселона прекъсна сушата си без гол в Ла Лига и надви минимално Атлетико Мадрид
Барселона прекъсна сушата си без гол в Ла Лига и надви минимално Атлетико Мадрид
Баскетболистите на Миньор Перник спечелиха Купата на ББЛ
Баскетболистите на Миньор Перник спечелиха Купата на ББЛ