НОВИНИ

Стартира кампания за ваксиниране в детски градини и училища

липсващи данни новата система отлагат първото класиране детските градини
bnt avatar logo
от БНТ
11:00, 08.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
Слушай новината

Министерството на образованието и науката започна информационна кампания за ваксиниране в детски градини и училища.

Над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4% от училищата в България. При детските градини този дял е 3%. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението в 75% от екипите.

Това показва проучване на Министерството на образованието и науката, проведено в началото на юли тази година. В същото време ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойното присъствено провеждане на учебните занятия през предстоящата учебна година.

Ето защо Министерството на образованито и науката започна информационна кампания за ваксиниране в системата на предучилищното и училищното образование. Идеята на кампанията е заетите в системата да могат да направят информиран избор "за" или "против" ваксините.

Вече се провеждат регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се също повсеместни разговори по темата на ниво училище.

Просветното министерство изготвя обновени насоки и полезни материали за връщане към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия.

Те ще бъдат разпространени до училища и детски градини през регионалните управления на образованието. Ще бъде осигурена също леснодостъпна и актуална база с информация и материали по отношение на личното здраве и безопасност в пандемията за нуждите на образователната система.

Според специалистите ваксините са най-сигурният начин да предпазим себе си, близките, учениците и колегите си от COVID-19. А лятото е най-подходящият момент за имунизация заради малкото болни.

Информационната кампания е необходима, смятат и членовете на Отрасловия съвет в системата на предучилищното и училищното образование.

По предложение на социалните партньори се взе решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина.

Училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, ще получават специално свидетелство от образователното министерство за принос към опазване на общественото здраве.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България U17 замина за ЕвроВолей 2021 с много трибагреници и мотивиращ урок по българска история
България U17 замина за ЕвроВолей 2021 с много трибагреници и мотивиращ урок по българска история
Разследват убийство на 55-годишен мъж в Пловдив
Разследват убийство на 55-годишен мъж в Пловдив