Стартира кампания за ваксиниране в детски градини и училища

от БНТ
11:00, 08.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
Още
липсващи данни новата система отлагат първото класиране детските градини
Слушай новината

Министерството на образованието и науката започна информационна кампания за ваксиниране в детски градини и училища.

Над 70% от персонала е ваксиниран срещу COVID-19 в едва 4% от училищата в България. При детските градини този дял е 3%. В почти две трети от училищата ваксинираните педагогически и непедагогически специалисти са под 30%, при детските градини такова е положението в 75% от екипите.

Това показва проучване на Министерството на образованието и науката, проведено в началото на юли тази година. В същото време ваксинирането на заетите в детските градини и училищата е ключово важна предпоставка за спокойното присъствено провеждане на учебните занятия през предстоящата учебна година.

Ето защо Министерството на образованито и науката започна информационна кампания за ваксиниране в системата на предучилищното и училищното образование. Идеята на кампанията е заетите в системата да могат да направят информиран избор "за" или "против" ваксините.

Вече се провеждат регионални срещи с директори на детски градини и училища. На тях медицински специалисти с национален и регионален авторитет отговорят на всички въпроси за ползите и рисковете от ваксините срещу коронавирус. Предвиждат се също повсеместни разговори по темата на ниво училище.

Просветното министерство изготвя обновени насоки и полезни материали за връщане към присъствен образователен процес след продължително обучение от дистанция, както и за потенциално спешно преминаване отново към дистанционни занятия.

Те ще бъдат разпространени до училища и детски градини през регионалните управления на образованието. Ще бъде осигурена също леснодостъпна и актуална база с информация и материали по отношение на личното здраве и безопасност в пандемията за нуждите на образователната система.

Според специалистите ваксините са най-сигурният начин да предпазим себе си, близките, учениците и колегите си от COVID-19. А лятото е най-подходящият момент за имунизация заради малкото болни.

Информационната кампания е необходима, смятат и членовете на Отрасловия съвет в системата на предучилищното и училищното образование.

По предложение на социалните партньори се взе решение учителите, които се ваксинират, да получат два дни допълнителен платен отпуск. Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина.

Училищата, които достигнат поне 70% ваксиниран персонал, ще получават специално свидетелство от образователното министерство за принос към опазване на общественото здраве.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България U17 замина за ЕвроВолей 2021 с много трибагреници и мотивиращ урок по българска история
България U17 замина за ЕвроВолей 2021 с много трибагреници и мотивиращ урок по българска история
Разследват убийство на 55-годишен мъж в Пловдив
Разследват убийство на 55-годишен мъж в Пловдив