НОВИНИ

Стефан Димитров остава в ареста заради скандала с Агенция "Митници", реши съдът

стефан димитров остава ареста заради скандалът агенция митници реши съдът
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
12:43, 12.09.2024
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Софийският апелативен съд отказа да освободи от ареста Стефан Димитров, обвинен за участие в престъпна група заедно с баща му Марин Димитров, бившия директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, Петър Субев от „Гранична полиция“, както и на Никола Николов, известен под псевдонима Паскал. Решението не подлежи на обжалване.

Съдът констатира, че събраните до момента доказателства са достатъчни да се направи обосновано предположение за съпричастността на Стефан Димитров към повдигнатото му обвинение.

Председателят на съдебния състав посочи, че няма реална опасност мъжът да се укрие, но ако е на свобода има риск да повлияе на бъдещия съдебен процес. От съда допълниха, че от медицинска гледна точка няма причина да не се изпълнява най-тежката мярка за неотклонение.

Пред съда адвокат Ивайло Найденов каза, че съдебно-медицинската експертизата на Стефан Димитров, която е трябвало да бъде готова до 9 септември, все още не е направена и помоли да бъде назначена нова такава.

От прокуратурата обясниха, че по непотвърдена информация, едно от вещите лица, отговорни за изготвянето на експертизата, е с влошено здравословно състояние и не е в състояние да свърши работата си.

Съдът не уважи молбата на адвокат Найденов да бъде изготвена нова експертиза, тъй като вече има една в процес на изготвяне, като постанови тя да бъде готова в най-кратък срок.

В пледоарията си Найденов обясни, че от това, че Стефан Димитров познава Бойко Рашков, както и Петя Банкова и други от списъка с обвиняеми не може да се заключи, че той е имал някакво влияние над тях и че те заедно са обсъждали противозаконна дейност. Той допълни, че няма данни и за това Стефан и Марин Димитрови да са ходили в Министерство на финансите.

Другият защитник на Димитров - адвокат Марио Найденов каза, че по никакъв начин, камионът, който е бил открит край Пазарджик и чието ремарке е било пълно с контрабандни цигари, не може да бъде свързан със Стефан Димитров.

"Преди всичко това бях най-обикновено момче. Участвал съм в благотворителни кампании за хора и животни. Започнах да създавам семейство. Моята психика е на нормален, честен и добър човек. Когато на такъв човек се случат подобни неща, той рухва", това каза пред съда Стефан Димитров.

Той допълни, че в ареста е отслабнал с 15 килограма, а докторите му назначили язвена диета.

"Доказах, че бих съдействал на институциите и ще продължа. Нямам намерения да се укривам. Не искам съжаление, искам човещина", каза още Димитров.

Прокурорът по делото обясни, че по време на съдебния процес не са намерени доказателства, които да разколебават обвинението.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгийското летище Шарлероа спря работа заради внезапна стачка
Белгийското летище Шарлероа спря работа заради внезапна стачка
Новата сглобка: Какви са нагласите на партиите за кабинет след вота?
Новата сглобка: Какви са нагласите на партиите за кабинет след вота?