НОВИНИ

Стихията на урагана Йота все още е "смъртоносна"

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:36, 17.11.2020
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Ураганът Йота, който достигна максималната пета степен, удари района на Централна Америка с ветрове със скорост 260 км/ч. Стихията премина по пътя на Ета - урагана, който преди две седмици отне живота на повече от 200 души в същия район.

Поредни урагани не удрят на едно и също място - надеждите на хората от Никарагуа не се оправдаха. Йота връхлетя пострадалите от Ета селища. И удари още по-силно от предишната стихия.

В някои райони на Никарагуа Йота отнесе покриви, изкорени дървета и срути постройки. Силата на урагана започна да отслабва, но метеоролозите предупреждават, че стихията все още е "смъртоносна". Сега се движи към Хондурас. Очаква се до часове да удари страната.

Йота премина и през колумбийски острови. 98% от инфраструктурата на остров Сан Андрес е разрушена. Домовете на повече от 5000 души са унищожени.

"Това е стихия, каквато нашата страна никога не е виждала. За часове, този климатичен феномен се превърна от тропическа буря в ураган от пета степен", коментира Иван Дуке, президент на Колумбия.

За 2020 г. това е 13-ят ураган, който връхлита Централна Америка. И първият от почти век ноемврийски ураган, който достига 5-а категория.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Символично възпоменание в памет на Максим Минчев
Символично възпоменание в памет на Максим Минчев
Предложение: Учениците от 5-и до 12-и клас задължително с маски в клас
Предложение: Учениците от 5-и до 12-и клас задължително с маски в клас