Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Стойчо Кацаров е осъден на 5000 лв. глоба за конфликт на интереси

bnt avatar logo
от БНТ
15:18, 16.11.2023
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
живо среща стойчо кацаров представители обществения съвет повишаване информираността ваксинит
Слушай новината

Бившият служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е осъден от Върховния административен съд на 5000 лв. глоба за конфликт на интереси. За това съобщават от Комисията за противодействие на корупцията, които са страна по делото.

С решението си Върховният административен съд отменя решението на първоинстанционния Административен съд – София град (АССГ) и потвърждава постановеното от Комисията за противодействие на корупцията.

Магистратите постановяват, че като министър Стойчо Кацаров е утвърдил документ в интерес на свързано с него сдружение с нестопанска цел.

"Подписаният от министър Кацаров проект на изменение на медицински стандарт “Клинична лаборатория“ е станало докато все още не е било вписано в ТРРЮЛНЦ освобождаването му като председател и член на УС на Сдружение “Център за защита правата в здравеопазването“, но в същото време той е заемал и изпълнявал длъжността министър", се казва в съдебното решение.

Припомня се, че Кацаров е член и председател на УС на Сдружението от неговото създаване до 10.06.2021 г., датата, на която е заличен във връзка с назначаването му за служебен министър, като след освобождаването му от правителството отново влиза в управителния съвет. Според съда е налице трайна връзка между посочените субекти, налагаща дефинирането им като свързани лица по смисъла на §1, т.15 от ДР на ЗПКОНПИ, се допълва в решението на ВАС.

Освен да плати 5000 лв. глоба, Кацаров е осъден и да възстанови дневното си възнаграждение за деня, в който е бил в конфликт на интереси, подписвайки проекта на Наредба и да заплати направените от Комисията разноски по делото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янаки Милев отпадна от тенис турнира в Анталия
Янаки Милев отпадна от тенис турнира в Анталия
Кон предизвика хаос по време на полет
Кон предизвика хаос по време на полет