НОВИНИ

Световната купа по модерен петобой при мъжете отива в Египет

bnt avatar logo
от БНТ
21:50, 03.06.2023
Чете се за: 02:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Египтянинът Моханад Шабан спечели Световната купа по модерен петобой в Анкара, след като надделя във финалите на надпреварата, дублирайки успеха си от турската столица в един от предварителните кръгове по-рано през сезона.

Шабан беше лидер още след ранкинг-кръга във фехтовката и направи 2 грешки в ездата, които му костваха 14 точки, колкото и на един от основните му конкуренти - олимпийския и световен шампион Джо Чунг от Великобритания.

В ездата, която се забави близо 3 часа заради лошите метеорологични условия в Анкара, отпадна друг от претендентите за световната купа Джън Вунтае от Република Корея, който бе елиминиран и остана без точки от тази дисциплина.

Шабан и Чунг очаквано бяха сред лидерите и в плуването. Двамата заеха съответно четвърто и трето място, а най-бърз в 25-метровия басейн, изграден специално за състезанието, беше италианецът Матео Чичинели. Така преди комбинираната дисциплина от бягане и стрелба египтянинът имаше преднина от 10 секунди пред британеца, 11 пред Парк Ууджин от Република Корея и 12 пред Чичинели.

Във финалната надпревара Шабан бе по-съобразителен и точен и успя да задържи минимален, но достатъчен за триумф аванс пред Чунг от 2 секунди. Мексиканецът Емилиано Ернандес измъкна третото място в сериозна битка с унгареца Чаба Бом.

Така Моханад Шабан постигна най-големият успех в кариерата си и стана първият петобоец, който си осигури квота за Олимпийските игри в Париж догодина.

Утре ще стане ясно кой ще вземе и последната световна купа - при смесените щафети. Надпреварата е с начало 12:30 и ще бъде излъчена по БНТ 3.

Автор: Евгени Николов

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Златан Ибрахимович и Милан се разделят след края на сезона
Златан Ибрахимович и Милан се разделят след края на сезона
Интер завърши сезона в Италия с победа и вече гледа към финала в Шампионската лига
Интер завърши сезона в Италия с победа и вече гледа към финала в Шампионската лига