НОВИНИ

Световни организации призовават за спешна доставка на ваксини за бедните страни

дкц софия отварят зелени коридориrdquo ваксиниране снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
22:05, 31.07.2021
Чете се за: 01:45 мин.
По света
Слушай новината

Ръководителите на Световната здравна организация, Световната търговска организация, Международния валутен фонд и Световната банка отправиха колективен призив към производителите на ваксини срещу COVID да дадат приоритет на доставките за по-бедните страни.

В съвместно изявление те заявиха, че държавите, които са напреднали далеч във ваксинирането срещу болестта, трябва да предоставят дози бързо в полза на по-малко преуспяващите нации.

Те казаха: "В областта на ваксините ключово ограничение е острият и тревожен недостиг на доставки на дози за страните с ниски и ниски средни доходи, особено за останалата част от 2021 година. Призоваваме държавите с напреднали програми за ваксинация срещу COVID-19 да пренасочат възможно най-скоро колкото е възможно повече от договорените им дози ваксини и опции за Covax, AVAT (Африканският тръст за придобиване на ваксини) и страните с нисък и средно нисък доход.

Четирите международни агенции създадоха комбинирана работна група по ваксините, терапията и диагностиката на COVID-19 за развиващите се страни с цел идентифициране и отстраняване на пречките пред производството.

Повече от 4 милиарда дози ваксини срещу COVID-19 вече са приложени в световен мащаб. В страни, категоризирани от Световната банка като такива, с високи доходи, са инжектирани 98,2 дози на 100 души. Тази цифра пада до 1,6 на 100 в 29 страни с най-ниски доходи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Природният газ поскъпва с 12% от 1 август
Природният газ поскъпва с 12% от 1 август
Пожар гори край хасковското село Брягово
Пожар гори край хасковското село Брягово