НОВИНИ

СЗО преименува маймунската шарка на емпокс

сзо преименува маймунската шарка емпокс
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:48, 28.11.2022
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

Световната здравна организация обяви днес решението си да преименува маймунската шарка на емпокс (mpох - съкращение на английското ѝ наименование), за да уеднакви назоваването на заболяването на различни езици, предаде Франс прес.

Старото и новото название на болестта ще се използват заедно за преходен период от една година, след което "маймунска шарка" ще остане единствено в международния регистър на заболяванията, уточниха от здравната оргнизация - организацията, която има право да дава наименования на нови заболявания и в редки случаи да променя имената на съществуващите.

Скок на случаите на маймунска шарка в Европа

"Въпросът за даване на ново наименование се дискутира отдавна. Избраното име - емпокс, ще може да се използва на всички езици", обясниха от организацията. Ако все пак възникне проблем с употребата на думата на даден език, Световната здравна организация ще проведе консултации със съответните власти и научната общност в конкретната страна преди въвеждането ѝ.

Откакто през пролетта на 2022 г. започна появата на огнища от маймунска шарка, се появиха данни "за расистки и обидни забележки онлайн спрямо определени общности", обясняват от СЗО решението за преименуването, взето по призив на отделни лица, организации и дори държави.

ЕС купува 110 000 дози ваксина срещу маймунска шарка

Емпокс ще замени старото название след едногодишен преходен период. "По този начин ще се намали безпокойството сред експертите от евентуално объркване заради смяната на името при продължаваща заболеваемост по целия свят", казаха още от Световната здравна организация.

СЗО обяви маймунската шарка за глобална заплаха за общественото здраве

Маймунската шарка дължи името си на първите регистрирани случаи при лабораторни маймуни в Дания през 1958 г., но в действителност тя се среща по-често при гризачите. Първият случай на заболяване при хората е регистриран през 1970 г. в Демократична република Конго.

До началото на тази пролет разпространението на вируса беше ограничено до няколко държави от Западна Африка, където той е ендемичен. От началото на май се наблюдават значителен брой случаи по целия свят, основно сред мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже.

Маймунска шарка в Европа - какви са симптомите

Обикновено маймунската шарка протича с треска, мускулни болки и обриви. Данните на Световната здравна организация за тази година сочат за 81107 заболели в 110 страни, както и за петдесет и пет смъртни случаи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мауна Лоа - най-големият активен вулкан в света започна да изригва на Хаваите (СНИМКИ)
Мауна Лоа - най-големият активен вулкан в света започна да изригва на Хаваите (СНИМКИ)
Берое победи ЦСКА в драма в Стара Загора
Берое победи ЦСКА в драма в Стара Загора