НОВИНИ

Театърът на сълзите

Тук не става въпрос за снощния провал на Манчестър Юнайтед в гостуването на Крисъл Палас, а за друг театър - този в Шефийлд, наречен "Крусибъл"

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
13:46, 07.05.2024
Чете се за: 05:05 мин.
Aнализи
крусибъл
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Когато прочетете подобно съгласие, може и да направите асоциация със случващото се на "Олд Трафорд", наричан Театъра на мечтите, и да очаквате материалът да бъде посветен на катастрофалната форма на "червените дяволи" и поредното фиаско за Манчестър Юнайтед и поражението с 0:4 от Кристал Палас. Но сега ще говорим за друг театър - този в английския град Шефийлд, наречен "Крусибъл", където в последните малко повече от две седмици се проведе световното първенство по снукър. Шампионат, приключил със сълзи в очите на новия първенец в този спорт - Кайрън Уилсън.

Ясно е, че когато ставаш световен шампион за първи път в кариерата си, е повече от нормално и очаквано да си емоционален, но все пак рядко се вижда джентълмените край зеленото сукно да дават път на чувствата си. Уилсън беше готов да се разплаче при повечето от ударите си в последния фрейм, благодарение на който той в крайна сметка елиминира съпротивата на Джак Джоунс и го победи 18:14. В залата витаеше напрежение, макар през целия двубой Уилсън да водеше доста убедително. Повел със 7:0, Кайрън държеше на дистанция опонента, макар при 17:14 Джоунс да беше в серия от три поредни фрейма, което да натовари психически бъдещия победител. Какъв финал само!

Джак Джоунс е непознато име дори за хората, които следят снукър. Квалификант, чието най-добро представяне до момента беше достигането до полуфинала на турнира в Гибралтар. И изведнъж - преминал през квалификациите, за да се добере до основната схема, стигна до финала на най-важния турнир за годината. Шансовете на уелсеца да спечели титлата преди началото на шоуто в Шефийлд бяха оценявани на 200 към 1. Той стана едва деветият състезател, преминал през квалификациите, който игра в мача за трофея. И ако мислите, че преувеличавам за емоцията, която Уилсън демонстрираше през целия последен и победоносен за него фрейм - грешите. Кайрън се извини на Джак за поведението си в интервюто непосредствено след срещата, заявявайки, че знае, че това не е особено професионално поведение, но просто за него този успех значи много. Значи всичко всъщност.

"Майка ми и баща ми ипотекираха отново имуществото ни, за да мога аз да стигна дотук", сподели той.

Темата със семейството беше деликатна за Уилсън, който имаше разочароващ сезон преди шампионата в "Крусибъл" и на свой ред имаше лични проблеми. И някак остана незабелязан в началото на турнира и далеч не спадаше към фаворитите. При предишната си поява на финал на световното първенство англичанинът беше разгромен от Рони О'Съливан с 18:8 през 2020 г. Сега урокът беше научен. Стана дума - поведе със 7:0 фрейма в първата сесия, а подобна колосална преднина на финал на световното първенство в началото му не се бе случвала от 1991 г. насам, когато Джон Перът се откъсна срещу Джими Уайт. Уилсън направи 4 сенчъри брейка в мача, като 129 точки бяха най-дългата серия, която зрителите видяха по време на четирите сесии.

Новият световен шампион представи на публиката най-доброто, на което е способен в последните 17 дни - смазващото 10:1 срещу Доминик Дейл на старта, безкрайно убедителното 13:6 срещу Джо О'Конър във втория кръг, гросмайсторското 13:8 над легендарния Джон Хигинс на 1/4-финала и категоричното 17:11 срещу Дейвид Гилбърт едно стъпало преди големия финал. Кайрън Уилсън спомена, че неговите деца имат своя спортен идол и това е Кристиано Роналдо, тайно надявайки се, че може би той ще измести португалеца в импровизираната ранглиста на наследниците си. Сълзи от радост в театъра, сравнения с Роналдо, прекрасни победи и първа световна титла. Не е лошо.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът отмени домашния арест на Васил Божков
Съдът отмени домашния арест на Васил Божков
Юлия Навалная: Страната ни се управлява от лъжец, крадец и убиец, но това ще спре
Юлия Навалная: Страната ни се управлява от лъжец, крадец и убиец, но това ще спре