НОВИНИ

ТЕЦ Гълъбово е напълно готова за експлоатация през зимния сезон

тец гълъбово напълно готова експлоатация зимния сезон
bnt avatar logo
от БНТ
09:51, 08.11.2022
Чете се за: 01:50 мин.
Бизнес
Слушай новината

ТЕЦ AES Гълъбово е в пълна готовност за експлоатация през предстоящия зимен сезон. Централата има осигурени на склад 436 000 тона лигнитни въглища. Това е с 50% повече от изискуемото по нормативна уредба количество на горивните запаси, съобщават от ТЕЦ-а.

Осигурените на склад въглища биха осигурили нормалната работа на централата при пълно натоварване за един месец. ТЕЦ AES Гълъбово има осигурен резерв, съгласно изискванията, и от течно гориво и варовик, необходим за процеса на сероочистване.

Централата успешно приключи годишната планово-профилактична ремонтна кампания и на двата енергоблока. В момента генериращите мощности са разполагаеми към електроенергийната система и готови за експлоатация през настоящия зимен период.

ТЕЦ AES Гълъбово е единствената изцяло новопостроена въглищна централа в България за последните близо 40 години. Тя е най-маневрената и високотехнологична въглищна мощност в страната, което я прави ключова за енергийната сигурност на страната. Освен това ТЕЦ AES Гълъбово има важно значение за осигуряване на надеждна енергия на социално поносими цени за обществото, тъй като използва само местен енергиен ресурс, каквито са лигнитните въглища, добити от държавните „Мини Марица – изток“, коментират от дружеството.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ГЕРБ и ПП се договориха за работни групи, които да търсят консенсус по приоритетни политики
ГЕРБ и ПП се договориха за работни групи, които да търсят консенсус по приоритетни политики
Атланта спря победната серия на Милуоки в НБА
Атланта спря победната серия на Милуоки в НБА